Logga in

God Jul och Gott Nytt År önskar VVS-Forum!

Publicerad
21 dec 2016, 11:24

2016 har varit ett riktigt fullmatat nyhetsår med en rad publiceringar, både digitalt och på papper, som väckt er läsares uppmärksamhet och ibland upprördhet. En av topparna är den pågående serien ”Lärlingsutmaningen” som fortsätter i nr 1/2017. En annan var vår granskning av gymnasieutbildade VVS-montörers löneutveckling jämfört med högskoleutbildade förskollärare.

Det som otvetydigt stuckit ut under året är hösten publiceringar om VVS-lärlingar och svårigheten för många av dem att få avsluta sin utbildning. Intervjuerna i VVS-Forum med bostadsminister Peter Eriksson (MP) och gymnasieminister Anna Ekström (S), där de båda gav VVS-branschen en del kritik, väckte starka reaktioner från läsare både via epost, i vårt Facebook-flöde och i telefonsamtal. Det som upprörde mest var Peter Erikssons uttalande med anledning av att många elever från VVS- och fasttighetsprogrammet inte får en lärlingsplats: ”Det är helt oacceptabelt att företag inte kan ta in lärlingar när det är brist på folk./…/Jag kommer att kräva ett tydligt svar från branschen och att de löser problemet. Jag kan inte stoppa dem i fängelse, men jag kommer ha tummen i ögat på dem.”

I den nu pågående serien, ”Lärlingsutmaningen”, har både lärlingar, företagare och ministerkritiska röster fått komma till tals. I nästa nummer (1/2017) kan du läsa om lärlingssystemet i Tyskland, om den belönade Dragonskolan som får ut i princip alla VVS-elever på en lärlingsplats, om utmärkelsen Förstklassig skola samt om ETG – elteknikbranschens utbildningslösning utan lärlingsår.

Andra minnesvärda publiceringar:

Avtal 16: Det blev en rörig avtalsrörelse under våren med strejk inom bygg och måleri. Den spruckna LO-samordningen gav fritt spelrum för fackliga lönekrav mellan himmel och jord. Med hjälp av VVS-Forums 35 webbpubliceringar om avtalsrörelsen kunde läsarna följa utvecklingen från början till slut.

Nordbyggmässan: Under en knapp vecka förlade vi redaktionen till Stockholmsmässan pressrum. Vår bevakning var branschens bredaste eller vad sägs om följande ämnesindelning: Sanitet, Ventilation, Värme & VVS-system, Kyla & värmepumpar, Fastighetsautomation, Energi & renovering, Utbildning & rekrytering, Mångfald, Från mässgolvet och till sist Utmärkelser & priser. 40 välmatade sidor i nr 4/2016 utöver webb och nyhetsbrev.

Almedalen: Under Almedalsveckan sker utspel som får följder under lång tid därefter. Vi hade branschens bästa bevakning med 29 sidor tillsammans med dagliga webbnyheter och ett sammanfattande nyhetsbrev som bland annat innehöll: regeringens upphandlingsstrategi som fick både ris och ros, utmaningen att bygga drygt 700 000 bostäder, sammanpressade löner och höga ingångslöner inom byggsektorn, integrationsproblematiken, oro för nya 3:12-regler, kriminalitet och svartjobb inom bygg.

Tematidningar: Under året publicerade vi två tematidningar, Kök (nr 3/2016) och Värme (nr 10/2016). I tema Kök tittade vi brett, alltifrån ökande antal vattenskador och ifrågasatta kolfilterfläktar till framtidens intelligenta kök och ”compact kitchen”. I tema Värme besökte vi två hus i Kiruna, ett som värmdes skönt av solvärme och ett passivhus. Vi träffade ”Mr Fjärrvärme” – professor Sven Werner och besökte HSB Living Lab på Chalmers i Göteborg.

Marknadsöversikter. Köksblandare (nr 3/2016), Fastighetsvärmepumpar (nr 5/2016), FTX-aggregat för villamarknaden (nr 8/2016), Minireningsverk (nr 9/2016) och Servicebilar (nr 11/2016).

Serier. Förutom den pågående serien ”Lärlingsutmaningen” som engagerat läsekretsen hårt, så gjorde vi en framtidsspaning i serien ”Internet of Things i byggsektorn (nr 1/2016–nr 4/2016).

Under året har också vårt engagemang i sociala medier ökat. Vår redaktör Eva-Maria Fasth har varit än mer aktiv och har tillsammans med Henrik Sannesson, digital redaktör på vår systertidning Elinstallatören, hittat en modell för att följa resultatet av våra publiceringar, men också nya sätt att interagera med läsarna. Även om intresset för papperstidningen är väldigt högt så ökar kraven på att även ha en hög digital närvaro. Varför inte ta del av vårt breda digitala utbud? Börja med att besöka vår Facebooksida eller ladda ner vår app som vi lanserade tidigare i år. Det gör du till enkelt här i den högra spalten. Där kan du också teckna dig för ett nyhetsbrev.

Avslut. Efter ett publicistiskt lyckat år och efter totalt drygt 17 år på VVS-Forum så har tillfället infunnit sig för mig att dra mig tillbaka. Efter nyår kommer ni att möta Henrik Nygård som ny chefredaktör på VVS-Forum. Det är i trygg förvissning om en fortsatt bred branschbevakning, om än i kanske andra former, som jag lägger VVS-Forum till handlingarna.

Till sist vill jag och alla medarbetare på VVS-Forum önska alla våra läsare, annonsörer och partners en skön och vilsam jul, en festlig avslutning på 2016 och välkomna till ett nytt nyhetsår med VVS-Forum 2017.