Snuskiga toaletter – ett arbetsmiljöproblem

Publicerad 2 nov 2016, 14:40

– Många gånger är det fräscht i början av byggtiden, men efter bara någon vecka vill man knappt gå in där. Toalettsnusket är ett hot mot att behålla kvinnor som installatörer. Det tycker Elqvinnorna som nu kampanjar för tillgång till rena toaletter.

Nöden har ingen lag sägs det. Men toaletter utan möjlighet att spola, utrymmen som inte städas under en hel byggtid, avsaknad av sanitetspåsar och möjlighet att sköta grundläggande hygien – det här är ett vardag för många i byggbranschen och ett problem som nätverket Elqvinnorna nu tar upp i en kampanj.

– Problemet är ofta lätt att lösa om man bara har en dialog, säger Nina Alexandersson, installationselektriker med tio års erfarenhet, som är en av dem som tröttnat på situationen och dragit i gång kampanjen Skitbra toaletter.

Nina Alexandersson jobbar på Kurt-Görans Elektriska i Eskilstuna, ett företag med ett femtontal anställda varav två elektriker är kvinnor. Mottot för nätverket Elqvinnorna är “Stötta stärka behålla” och för Nina Alexandersson handlar toakampanjen om just det, behålla de få kvinnor som arbetar i branschen. Elteknikbranschen med bara 3 procent kvinnor och VVS-branschen med omkring 1 procent kvinnor är några av de mest ojämställda när det kommer till andel kvinnor.

– Elektrikeryrket i sig innebär inte att man behöver vara kille. Det här handlar bara om att anpassa arbetsplatsen så att båda könen är välkomna och det är egentligen inte så svårt. Ute på byggen finns det oftast en byggbod och då handlar det om att kravställa hur den ska vara utformad, till exempel med rinnande vatten, sanitetspåsar och möjlighet att lägga ifrån sig hjälm och handskar när man sätter sig på toaletten.

På servicejobb är det inte lika lätt att lösa frågan, men Nina Alexandersson tycker ofta att det skulle kunna gå med lite vilja.

– Jobbar man till exempel i en butikslokal under en hel dag som saknar toalett brukar det oftast finnas möjlighet att låna en av fastighetsägaren. Det ska inte behöva vara den anställda som ska ta reda på det. Man ska inte behöva oroa sig över tillgängligheten till en toalett.

Frågan är något för installationsbranschen att hantera, men den handlar också om det personliga ansvaret.

– Varför kastar man papper på golvet när man kommer till en fräsch toalett? Varför beter man sig på en byggtoalett som man aldrig skulle bete sig på en vanlig offentlig toalett eller hemma? Många gånger är det fräscha utrymmen i början av byggtiden, men efter bara någon vecka vill man knappt gå in där.

Vid sidan av att var och en ska ta ansvar vill Nina Alexandersson och nätverket Elqvinnorna att det på varje byggarbetsplats utses en ansvarig som ska se till att toaletten hålls fräsch. Hon lyfter också fram att frågan berör många, inte bara kvinnor.

– Vi vet att det här inte bara är en kvinnofråga. Många män tycker att det är under all kritik med skitiga toaletter. Det borde vara en självklarhet att man kan gå på toaletten på jobbet.