Logga in

SKVP:s vd kommenterar påstådda värmepumpfusket

Publicerad
31 okt 2016, 15:28

Överdrivna reparationskostnader kostar landets villaägare mångmiljonbelopp. Det uppger Folksam i samband med sitt årliga test av värmepumpar. Svenska Kyl & Värmepumpföreningens (SKVP) vd Per Jonasson kommenterar nu uppgifterna.

Folksam har specialgranskat de skadekontroller som genomförs av försäkringsbolag för att säkra att kostnaderna är rimliga i förhållande till skadan. Besiktningar görs i fall där det misstänks att överdebitering eller felaktiga åtgärder föreslås.

Kontroller har utförts på skador av ett sammanlagt värde av drygt 2 miljoner kronor efter förslag från reparatör. Efter kontrollerna visade sig att den rimliga reparationskostnaden låg på cirka hälften, en skillnad på drygt 50 procent, uppger Folksam.

– Det är förvisso en minskning från fjolårets 60 procent, men indikerar att reparatörer väljer att både överdebitera och hitta på skador, säger Robert Öhrner, byggskadespecialist på Folksam, i ett pressmeddelande.

Av rapporten framgår också att antalet skador minskar i takt med att värmepumparna blir bättre.

– Under 2014 och 2015 har skadeökningen avtagit något. Det beror bland annat på att tillverkarna ger längre garantitider och på att luftvärmepumparna blivit klart bättre, säger Robert Öhrner.

Det vi tycker är tråkigt är hur man valt att presentera rapporten. Folksam vill sälja in den genom att göra en vinkling som är orättvis mot vår bransch.

SKVP:s vd Per Jonasson tycker att rapporten i sin helhet är bra och viktig för branschen.

– Det vi tycker är tråkigt är hur man valt att presentera rapporten. Folksam vill sälja in den genom att göra en vinkling som är orättvis mot vår bransch, säger han till VVS-Forum.

Per Jonasson pekar på att det antal skador som Folksam besiktigat efter misstanke om överdebitering är att felaktiga åtgärder föreslagits är 50 av totalt drygt 5 000 skador.

– Det är alltså ungefär 1 procent av det totala antalet skador som man gör till någon slags norm för hur branschen hanterar skadeärenden på värmepumpar. Det tycker vi är olyckligt och ger definitivt inte en rättvisande bild av hur branschen hanterar det här, säger Per Jonasson.

Läs mer om rapporten i nästa nummer av VVS-Forum, 11/2016, som kommer ut den 18 november.