Logga in

Det här prioriteras vid renovering

Publicerad
12 sep 2016, 09:51

Kommunala bostadsbolag har fokus på vissa byggnadsdelar när man renoverar och bygger om sina fastigheter. Det visar en ny undersökning.

Stammar, kök och våtrum är fortsatt i fokus när det gäller vad som prioriteras vid renovering och ombyggnad. Det visar Industrifaktas årligt återkommande enkät till Sveriges större bostadsbolag.

Trenden är särskilt tydlig bland kommunägda bostadsbolag. Enligt Industrifaktas undersökning, väntar sig de kommunala bostadsföretagen att volymen renovering och ombyggnad kommer att växa med i genomsnitt 2 procent per år under 2016–2018.

– Med fortsatt stora behov, hög uthyrningsgrad och rekordlåg ränta, är det mycket som talar för en fortsatt växande renoverings- och ombyggnadsvolym, säger Jens Linderoth, analysansvarig på Industrifakta.

Det som dock kan sätta käppar i hjulet är bristen på arbetskraft med hänsyn till att aktiviteten i byggsektorn generellt är hög, menar Industrifakta. Många bostadsbolag har även krav på att öka nybyggnadstakten, vilket kan medverka till att renoveringsåtgärder får stå tillbaka på grund av ekonomiska skäl.