Logga in

Dricksvattnet i Helsingborg och Höganäs godkänt igen

Publicerad
26 aug 2016, 07:57

Nu behöver inte invånarna i Helsingborg och Höganäs koka dricksvattnet längre. På torsdagskvällen hävdes kokningsrekommendationen efter två godkända vattenprover på rad.
– Vi har bland annat undersökt en helt ny ledning där vattnet har stått stilla i tre månader. Den är nu spolad och driftsatt, säger Jonas Håkansson, chef för avdelningen Dricksvatten på det regionala VA-bolaget NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp), i ett pressmeddelande.

Det var i måndags som tarmbakterien enterokocker upptäcktes i dricksvattnet i Helsingborg och Höganäs. Bägge kommunerna får vatten från Sydvatten via vattenverket Örbyverket i Helsingborg. Det regionala VA-bolaget NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp), Sydvatten och Höganäs kommun tar kontinuerligt vattenprover i ledningsnäten. Det var så tarmbakterien enterokocker upptäcktes.

NSVA och Sydvatten fortsätter att söka källan till de tidigare otjänliga vattenproven.

– Det känns jättebra att alla kan använda vattnet som vanligt igen. I nuläget har vi ringat in området där vi misstänker att orsaken finns och fortsätter arbetet med felsökningen. Allt tyder på att detta är en enskild händelse, säger Jonas Håkansson.

– Det är ett glädjande besked att proverna visar att vattnet nu håller den kvalitet som det ska. Som en extra säkerhetsåtgärd fortsätter Höganäs ändå att klorera vattnet tills vi har hittat felkällan i Helsingborg, säger Fredrik Arthursson, VA-chef i Höganäs kommun, i pressmeddelandet.