Logga in

Poseidons Backa Röd – årets bästa renoveringsprojekt

Publicerad
2 jun 2016, 08:24

Dialog med de boende och framtidsfokus i miljonprogramsområdet Backa Röds Pärlor på Hisingen i Göteborg. Det är några orsaker till att det allmännyttiga bostadsföretaget Bostads AB Poseidon i Göteborg tilldelats Sabos utmärkelse ”Årets bästa renoveringsprojekt”.

De allmännyttiga bostadsföretagens organisation, Sabo, vill genom tävlingen lyfta fram lyckade renoveringsprojekt i syfte att inspirera och sprida kunskap om goda arbetsmetoder och tekniska lösningar. I går presenterades vinnaren i ”Årets bästa renoveringsprojekt” – Backa Röds Pärlor i Göteborg. Det finns 1 566 lägenheter i bostadsområdet, med storlekar från ett rum och kök på 40 m2 till fyra rum och kök på 96 m2.

– Målet med tävlingen är att vaska fram de mest lyckade och inspirerande renoveringsprojekten i Sverige. Även denna gång fick vi in elva bidrag från Sveriges byggherrar som alla håller hög kvalitet och kan inspirera andra byggherrar som står inför renoveringsutmaningar, säger juryns ordförande Jan Borgbrant, professor emeritus vid Luleå tekniska universitet, i ett pressmeddelande.

Juryns motivering till vinnaren Poseidon lyder:

”Företaget har genom långsiktigt målinriktat arbete lyckats omvandla ett problemfyllt bostadsområde. Området beskrivs nu som ett attraktivt och tryggt boende med höjd status. Genom stort miljöfokus, forskningssamarbete och gedigen boendedialog har projektet lyckats skapa hållbara och moderna hus. Poseidon har i projektet Backa Röds Pärlor visat på ett lyckosamt helhetsgrepp för områdesutveckling. Projektet är planerat och genomfört med framtidsfokus vilket många byggherrar kan inspireras av.”

Stångåstaden i Linköping får ett hedersomnämnande för sitt bidrag där bolaget omvandlat 66 lägenheter till 84 genom att använda ”gömda” utrymmen.

Juryns motivering:

”Projektet kännetecknas av kreativ projektutveckling genom att företaget tillämpat nya byggregler som möjliggjort att tillskapa små lägenheter i husets ’gömda’ utrymmen. Genom att använda befintlig väggar, tak, golv och infrastruktur så blev renoveringarna varsamma och driftsekonomiska. Lovvärt är de initiativ som tagits med ideella organisationer för att skapa en kedja för återbruk av material i renoveringsprocessen.”

Även MKB Fastighet AB i Malmö får ett hedersomnämnande för bidraget Lokal till Hem där bolaget bland annat arbetat i nära samarbeta med olika myndigheter.

Juryns motivering:

”Företaget visar på ett nytt arbetssätt som på kort tid genererat ett stort antal nya lägenheter i deras befintliga fastighetsbestånd. Inspirerande framgångsfaktorer var personalens stora delaktighet och engagemang vid inventering, planering och genomförande av projektet. Projektet har genomförts med en innovativ utmanande process i nära samarbete med beslutande myndigheter. Resulterat blev att en mängd bygglovsansökningar kunnat handläggas på föredömligt kort tid.”

Förutom ordförande Jan Borgbrant har årets jury bland annat bestått av Tord af Klintberg, Kungliga tekniska högskolan (KTH), Anna-Klara Aspegren, Svensk Byggtjänst, Monica Björk, Byggmaterialindustrierna samt Stefan Björling, Sabo, (tävlingssekreterare).