Logga in

Bostadssamtalen avbrutna

Publicerad
21 jun 2016, 09:39

Efter fyra månader hoppar allianspartierna av de blocköverskridande samtalen med regeringen och Vänsterpartiet som skulle leda Sverige ur bostadskrisen.
– Det fanns ingen vilja från oppositionen att träffa en uppgörelse. Och som ni vet: man kan visa en åsna på källan, men man kan inte tvinga den att dricka, sa bostadsminister Peter Eriksson (MP), vid regeringens pressträff.

Peter Eriksson säger till Aftonbladet att allianspartierna framför allt missar chansen att vara med och påverka.

– Vi kommer att lägga alla förslag i riksdagen i alla fall, som propositioner från regeringen.

Enligt en debattartikel i DN anser företrädare för allianspartierna att regeringens förslag är alldeles för försiktiga. De menar att allianspartierna framfört fler än 30 förslag för att förenkla och snabba på byggandet, öka tillgången till byggklar mark och öka rörligheten i och utnyttjandet av det befintliga bostadsbeståndet.

De anser bland annat att regeringens byggsubventioner bör avskaffas och att regeringens egna förslag varit mycket begränsade.

Ett negativt besked, menar Sveriges Byggindustrier (BI).

– Det är djupt beklagligt att det inte blir någon blocköverskridande bostadspolitisk överenskommelse. Det är något som byggföretagen har eftersökt länge, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på BI, i ett pressmeddelande

– Ska Sverige få igång bostadsbyggandet krävs en rad olika, och många gånger ganska omfattande, åtgärder. Det handlar om att skapa en ökad rörlighet på bostadsmarknaden, underlätta för kapitalsvaga hushåll att skaffa sig ett boende och säkerställa att det finns resurser för att bygga mer, menar han.

Besvikelse finns även hos allmännyttans branschorganisation, Sabo.

– Jag beklagar avhoppet och trodde att man skulle kunna komma överens. Det finns flera förslag som man hade kunnat enas om inom de bostadspolitiska samtalen. Nu sätter jag min förhoppning till det kommande riksdagsarbetet, säger Kurt Eliasson, vd för Sabo.