Logga in

Hela Tolfs-koncernen lämnar Bad & Värme

Publicerad
25 maj 2016, 16:34

Västsvenska Tolfs VVS o Entreprenad med verksamhet i Alingsås, Hunnebostrand, Kungshamn, Lerum, Nossebro, Skövde och Tidaholm lämnar Bad & Värme. I koncernen ingår även Frej Jonsson & Co i Göteborg som tidigare har begärt utträde ur kedjan och formellt lämnar den vid midsommar.

Tolfs VVS har nu sagt upp avtalet med Bad & Värme för samtliga bolag i koncernen. Där ingår förutom det Alingsåsbaserade moderbolaget och Frej Jonsson även Forsströms Rör i Kungshamn, Nossebro VVS, Rolf Skoog Rörlednings AB i Hunnebostrand samt Rörledningsfirman Bröderna Johnsson i Tidaholm.

– De lämnar Bad & Värme i november. Det är tråkigt att tappa medlemmar men eftersom vi och Tolfs VVS har helt olika affärsidéer är det naturligt. Vi tror att man bygger framgång på att vara en säljorganisation och inte i huvudsak en inköpsorganisation, säger Bad & Värmes vd Stefan Berglund och syftar på Frej Jonssons grossistverksamhet.

Vi hjälper våra medlemmar att sälja mer, bland annat genom att göra bra reklam och det är oerhört svårt att göra själv.

Stefan Berglund framhåller att medlemsföretagen måste göra sina inköp hos kedjans avtalsleverantörer.

– Vi hjälper våra medlemmar att sälja mer, bland annat genom att göra bra reklam och det är oerhört svårt att göra själv. Det är ett gigantiskt jobb att bygga varumärken och det tror vi är framgångsfaktorn, säger Stefan Berglund.

Ganska väntat besked

Han uppger att Tolfs beslut att gå ur kedjan var ganska väntat.

– Det var mer en fråga om när. Vi har börjat agera redan innan för att se om vårt hus. Kedjan går som tåget och vi kommer nu att ta in nya medlemmar där Tolfs verkar, i första hand på de större orterna. Vi har redan tagit in en ny medlem i Hjo där Tolfs drev butik tidigare. 

Stefan Berglund uppger att förhandlingar pågår med flera företag, både i Göteborg och på andra orter i Västra Götaland. 

– Men man kan som vanligt inte veta hur lång tid det tar att ta in en ny medlem. Ibland tar det en månad och i andra fall tar det ett halvår eller ett år.

Större frihet vid inköpen

VVS-Forum har sökt Tolfs VVS vd Klas Tolf för en kommentar men inte lyckats nå honom. I en intervju med VVS-Forum i februari i år sa han om utträdet för Frej Jonsson:

– Det handlar till stor del om att vi vill ha en större frihet vid inköpen. Frej blev så stort att det var på gränsen till att vi blev straffade av medlemskapet på grund av inköpen. Då var det ingen nytta med att vara med i kedjan längre. Det som tillförde något för Frej med kedjetillhörigheten var marknadsföringen och det kommer vi försöka hantera i egen regi.

I Frej Jonssons verksamhet ingår en butik med en utställningsyta på cirka 3 400 m2.

– Vårt fokus till att börja med har varit att få ordning på konsumentdelen. Nu påbörjas resan med grossistdelen. Vi kommer att samordna inköpen inom koncernen och påföra hela volymen till Frejs grossistverksamhet, sa Klas Tolf.

Han uppgav då att koncernen totalt omsätter cirka 150 miljoner kronor.

Läs mer om Tolfs utträde ur Bad & Värme i nästa nummer av VVS-Forum, 6/2016, som kommer ut den 23 juni. Prenumeration kan tecknas här