Nytt koncept för unga bostadslösa

Publicerad 23 feb 2016, 08:43

Riksbyggen i Göteborg testar nu en helt ny lösning för att hjälpa unga att till låg kostnad köpa en modern lägenhet. För en insats på 95 000 kronor och en avgift på drygt 4 700 kronor kan bostadssökande mellan 18 och 30 år komma i besittning av ett eget boende. Det ska inte heller gå att göra ”ett klipp” på dessa lägenheter. Särskilda villkor gäller vid en senare försäljning.

– Boendet är en viktig del för arbete och möjligheten till egen försörjning. Därför vill vi på Riksbyggen driva på utvecklingen för att få fram nya lösningar som hjälper unga personer på bostadsmarknaden. Vi måste börja tänka ”utanför boxen” och våga prova helt nya lösningar, säger Mårten Lilja, vice vd för Riksbyggen och chef för Affärsområde Bostad, i ett pressmeddelande.

I Brf Viva i Guldheden i Göteborg kommer sex lägenheter, ettor på 30 m², att säljas för 95 000 kronor. Övriga bostadsrätter i föreningen säljs under vanliga villkor. De sex lägenheterna får köpas av personer mellan 18–30 år och får en högre månadsavgift per m² än de som köpt en traditionell bostadsrätt i föreningen. Den förhöjda avgiften hamnar ligger på 4 748 kronor. Det kan jämföras med en tvåa på 46,5 m² där avgiften ligger på 2 685 kronor och insatsen hamnar på 1 735 000 kronor.

– Den högre avgiften ska täcka merkostnaden för att dessa lägenheter inte bidrar lika mycket till föreningens insatskapital, förklarar Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

De unga kommer att vara fullvärdiga medlemmar i bostadsrättsföreningen och får precis som övriga medlemmar i föreningen tillgång till alla gemensamma rum och funktioner.

Den dag någon bestämmer sig för att sälja sin lägenhet regleras försäljningspriset av föreningens stadgar.

– Säljaren får räkna upp priset med förändringen för konsumentprisindex under den tid som säljaren haft bostadsrättslägenheten i sin ägo samt med styrkta försäljningskostnader. Det går alltså inte att göra ”ett klipp” på den här typen av lägenhet, säger Mikael Ahlén.

Fördelningen av lägenheterna kommer att ske under sista halvan av 2017 i samarbete med Boplats i Göteborg.

Läs mer om lägenheterna för unga i Göteborg.