Logga in

Göteborgsmedlemmen lämnar Bad & Värme

Publicerad
5 feb 2016, 13:20

Bad & Värmes medlem i Göteborg, Frej Jonsson & Co, lämnar kedjan. Bolaget ingår i västsvenska Tolfs VVS-koncernen, men övriga koncernbolag är ännu kvar i Bad & Värme. Koncernchefen Klas Tolf förklarar att Frej Jonsson på grund av storleken inte hade tillräckligt stor frihet vid inköpen.

Att Frej Jonsson lämnar Bad & Värme innebär att kedjan inte längre har någon representation i Göteborg. Klas Tolf uppger att utträdet främst beror på att Frej Jonsson och kedjan har olika inköpsstrategier.

– Det handlar till stor del om att vi vill ha en större frihet vid inköpen. Frej blev så stort att det var på gränsen till att vi blev straffade av medlemskapet på grund av inköpen och då var det ingen nytta med att vara med i kedjan längre. Det som tillförde något på Frej med kedjetillhörigheten var marknadsföringen och det kommer vi försöka hantera i egen regi, säger Klas Tolf.

Tolfs VVS förvärvade Frej Jonsson för cirka 1,5 år sedan. Från att ha gått i förlust vid tillträdet genererar verksamheten nu vinst och har vuxit. Bolaget kommer att omsätta cirka 90 miljoner kronor den senaste tolvmånadersperioden. Vid övertagandet omsatte Frej Jonsson cirka 68 miljoner kronor.

Butikens utställningsyta är cirka 3 400 m2 av totalt 10 000 m2. Förutom butiken ingår även en grossistdel i verksamheten.

Hoppade av styrelsen

En annan signal om att Tolfs VVS och Bad & Värme går i otakt är att Klas Tolf inte deltagit i kedjans styrelsearbete sedan september förra året. 

– Jag klev av styrelsen för att kunna fokusera mer på mina egna bolag, kommenterar han.

Överväger du att även koncernens övriga bolag ska lämna kedjan?

– Övriga bolag är fortfarande anslutna. Som det är nu fokuserar jag på att göra sätt saker med Frej, sedan får vi se vad som händer med mina andra enheter.

Koncernen bedriver verksamhet även i Alingsås, Hunnebostrand, Kungshamn, Lerum, Nossebro, Skövde och Tidaholm. Totalt omsätter koncernen cirka 150 miljoner kronor.

VVS-Forum har sökt Bad & Värmes vd Stefan Berglund, men inte lyckats nå honom för en kommentar till att Frej Jonsson lämnat kedjan.

Läs hela intervjun med Klas Tolf i nästa nummer av VVS-Forum, 2/2016, som kommer ut den 25 februari. En prenumeration kan tecknas här>>