Logga in

”Det här är finare än Nobelpriset”

Publicerad
8 okt 2015, 11:15

Sveriges första hantverkarstipendium för kvinnor, Isabellestipendiet, gick i år till plattsättaren och egna företagaren Julia Schaffer Flemk.
– Isabellestipendiet känns finare att få än Nobelpriset, sa Julia Schaffer Flemk när hon tog emot priset på Hem & Villamässan i Stockholm.

Det är fem år sedan inredaren och programledaren Isabelle McAllister instiftade Isabellestipendiet som delas ut i samarbete med Rättviseförmedlingen. I dag tilldelades plattsättaren Julia Schaffer Flemk stipendiet på 20 000 kronor för ”sin hantverksskicklighet och sitt viktiga jämställdhetsarbete inom byggbranschen”.

– Det var 300 kvinnliga hantverkare som nominerades, men vi fastnade för Julia, som är en riktig förebild eftersom hon genom sitt eget företag ser till att lyfta fram andra kvinnor i byggbranschen, säger Isabelle McAllister.

Motivering till årets stipendiat lyder:

“Med sitt mod, djävlar anamma och sin aldrig sinande energi är 2015 års Isabellestipendiat en lysande förebild som påverkar byggbranschen till det bättre. Hon visar med sitt företag Julias Plattsättning & Bygg prov på högklassig hantverksskicklighet, ansvarsfull rekrytering, medvetet nätverksbyggande och är på det sättet en inspiration för kvinnor som vill bli eller redan är aktiva hantverkare. Det är en ära att tilldela Julia Schaffer Flemk historiens femte Isabellestipendium.”

Julia Schaffer Flemk bor i Huddinge och driver sedan 2014 Julias plattsättning & bygg med en anställd (en kvinna).

– Om jag lyckas få upp intresset för byggyrkena hos ett antal kvinnor, så vet jag deras inträdande i byggbranschen kommer att förbättra den osunda yrkeskulturen. Alla vinner på det, säger Julia Schaffer Flemk.