ROT-uppror i Mora

Publicerad
17 jun 2015, 09:01

Det är nästan 500 år sen det första Dalaupproret riktades mot Gustav Vasas skatter. Dagens Dalauppror handlar också om regeringens hantering av statskassan. Men nu är det höjningen av arbetsgivaravgiften för unga och försämringen av ROT-avdraget som retat upp ägarna till Eklunds VVS, Anders, Stefan och Peter Eklund.

– Det kommer bli svårt att ta emot lärlingar, säger Anders Eklund, vd på Eklunds VVS i Mora i senaste numret av VVS-Forum (nr 6-7/2015)

Upprorsmännen i Mora har inte beväpnat sig med högafflar och liar, som dalkarlarna på 1500-talet. Men de är besvikna och hoppas att VVS Företagen och Svenskt Näringsliv kan hjälpa till och ”lyfta frågan”. På Eklunds VVS tror man ett nytt Dalauppror mycket väl kan bli verklighet.

– Vi är alldeles för tystlåtna i Sverige och finner oss i allting. Men nu är det dags att säga ifrån. Det finns en sida på Facebook som heter ROT-upproret, som jag tycker är bra. Det borde finnas en liknande Facebook-sida om försämringarna när det gäller arbetsgivaravgifter också, tycker Anders Eklund.

– Det här har ingenting med partipolitik att göra, utan om vansinniga förslag. Regeringen ska skapa jobb, men resultat blir precis tvärtom, tillägger han.

Eklunds VVS är ett familjeföretag med 16 anställda (inkluderat de tre ägarna Anders Eklund, sonen Stefan Eklund och brorsonen Peter Eklund). I dag har man en lärling som snart ska anställa. Bolaget arbetar främst mot konsument, ingår i Bad & Värme-kedjan och har en butik i de egna lokalerna i Tuvans handelsområde strax utanför Mora. Lokalerna rymmer också lager och garage, med inte mindre än tio minibussar som fungerar som rullande verkstäder.

– Vi göra alla jobb på plats ute hos kunden, förklarar Anders Eklund, men tillägger att konsekvenserna av det här blir sannolikt får göra sig av med ett antal bilar efter årsskiftet.

Eklunds VVS har haft många lärlingar genom åren. Flera av dem har fått anställningen i företaget. Men nu är det stopp.

Läs hela reportaget här.