Logga in

”Det känns lite oroligt. Jag har 20 dagar på mig”

Publicerad
2 feb 2021, 06:00

Shojaddin Safari, 21, fastnade för VVS-utbildningen som verkade vara en säker väg till jobb. Men med examen mitt i coronakrisen har han inte lyckats få ett fast jobb. 23 februari utvisas han därför till Afghanistan.

Under de dryga fem åren som gått sedan Shojaddin Safari kom till Sverige som ensamkommande flykting har han hunnit jobba med lite av varje. Som timanställd på olika lager, inom hemtjänsten, på äldreboende, som tidningsutdelare, barnledare för KFUM och publikvärd för IFK Norrköping.

Rohullah Zahidi från Stockholm fick lärlingsplats på Åre Vatten och värme: ”Vi klickade direkt, han har verkligen ansträngt sig”

2019 bestämde han sig för att utbilda sig till VVS-montör på Yrkesakademin i Norrköping.

– Jag tänkte att det skulle passa mig. Och att det finns jobb, säger han.

Men redan när det var dags för praktik, APL, hade möjligheterna stramats åt på grund av coronapandemin. Bara en tredjedel av eleverna på skolans VVS- och fastighetsprogram fick möjlighet att göra praktik på ett företag. Shojaddin Safari var inte en av dem.

– Jag fick göra praktiken på skolan istället. Vi byggde upp badrum, wc och annat. Det var roligt.

För närvarande arbetar han som timanställd på ett lager men hans arbetsgivare har inte möjlighet att ge honom en fast tjänst

Läs mer: Efter VVS-utbildningen jobbar Garcia Zenga Damiao som säljare på Bauhaus:”Firmorna vill bara ha färdiga montörer

I mitten av januari gjorde Shojaddin ett inlägg i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser där han berättade om sin pressade situation, att han är i akut behov av ett jobb för att inte bli utvisad, enligt den så kallade gymnasielagen. Gensvaret blev stort med tips och stöd från gruppens medlemmar:

”Du kommer få ett fast jobb. Tips!, gå runt och presentera dig, personlig kontakt lönar sig” är en av flera peppande kommentarer.

Shojaddin Safari är tacksam för engagemanget men har ännu inte fått napp.

– Jag har sökt fler jobb än jag kan räkna till, i hela Sverige. För det mesta får jag bara ett sms där det står tack för ansökan men att jobbet gått till någon annan eller att de inte kan anställa mig just nu. Företagen har det svårt, säger han.

VVS-utbildningen stoppades efter kritiken:Läraren tog semester när VVS-eleverna skulle svetsa

Michael Larsson, VVS-lärare på Yrkesakademin i Norrköping, där Shojaddin utbildat sig, säger att det särskild hård konkurrens om lärlingsjobb nu.

– Många lärlingar har blivi blivit uppsagda och söker sig till andra VVS-företag eller har blivit lovade att få komma tillbaka när alla osäkerheter med corona blivit uppklarade. Osäkerheten på företagen har gjort det svårare att få lärlingsjobb men det finns fortfarande företag som tar emot och behöver folk. Det gäller dock att ge ett bra första intryck, säger han.

Bara i Östergötland släpper gymnasiet ut runt 50 VVS-utbildade 19-åringar per år och Yrkesakademin ytterligare tio, berättar han.

– Det finns ett stort behov av rörmontörer men företagen vill framför allt ha dem som gjort lärlingstiden och har erfarenhet. Att komma på intervju är avgörande för att få chans till jobb och där kan svenska språket ibland vara ett hinder, tror Michael Larsson.

– Mitt råd är att ligga i och söka alla jobb man kan, även inom fastighet. Vi har gett avgångseleverna instruktioner om att söka jobb brett för att få in något till cv:t säger han.

Per Ek har varit god man åt Shojaddin tills han fyllde 18 år, något som ensamkommande måste ha, och de har fortfarande nära kontakt.

– Vi jobbar varje dag med att försöka hjälpa honom genom olika nätverk. Det finns ett stort engagemang men det är svårt, säger han.

Shojaddin, som hunnit etablera sig i Sverige med egen lägenhet, lagerjobb, fotboll och vänner, har inte helt gett upp hoppet men inser att tiden talar emot honom.

– Det känns lite oroligt. Jag har 20 dagar på mig. Men jag kommer att klara mig, säger han.