Logga in

”Jag tar de största byxorna och sätter på hängslen”

Publicerad
11 aug 2020, 09:38

Sandra Christoff, 28 år, trotsar myten om att VVS-yrket skulle vara för tufft för tjejer, Själv är hon höggravid och tänker arbeta ”ända in i kaklet”. 

Varje vardagsmorgon vid 6-tiden kör Sandra Christoff i 40 minuter genom snapphanebygd i norra Skåne och södra Småland till jobbet i Älmhult. Maken Mikael Christoff går ut med hunden och kör barnen till förskolan. 

Nya chefen på VVS-YN: ”Den största utmaningen blir att få in fler kvinnor”

I ett industriområde, inte långt från Ikea i Älmhult, finns filialen till Thimsfors VVS & Oljeservice AB som Sandra Christoff är ansvarig för. Hon väntar sitt tredje barn och är när detta skrivs i 20:e veckan, precis i mitten av graviditeten. Sandras man och barnens pappa heter Mikael Christoff och är också han VVS-montör och arbetar på samma ställe som Sandra.

– Det passar bra, då kan vi lätt synka vem som ska hämta på dagis, säger hon. 

Sandra Christoff älskar sitt jobb, men det var inget självklart val från början.

– Jag hade i tidig ålder ställt in mig på att bli bilmekaniker. I sjätte klass praoade jag på en bilskrot där man renoverade och sålde bildelar. Där gick jag i mitt himmelrike på skroten och plockade emblem från bilarna och sparade till mitt sovrum, säger hon. 

Men i nian, när gymnasievalet började närma sig, upptäckte hon att efterfrågan på mekaniker inte var så stor och fick tänka om.

– En killkompis i klassen skulle välja VVS och jag frågade: vad är det? Tja, du får svetsa rör och få bra betalt, svarade han. Coolt, tänkte jag. Så började det och det blev ju rätt bra.

Kvinnlig VVS-lärare: ”Jag hoppas att jag är en förebild för tjejer som vill bli VVS-montörer”

– I dag har jag en väldigt bred tjänst där jag tar emot, tittar och räknar på jobb, fakturerar och dessutom är ute som montör. Jag kan inte tänka mig något bättre. Det är utmanande, jag har en helhetsbild och är med hela vägen. Att få följa utvecklingen och resultaten på vår filial driver mig något oerhört.

Intresset för VVS är något som byggts upp med tiden.

– Och jag har en gammal Jaguar från 1990, som jag har haft i tio år. Den är min älskling som jag pysslar med så ofta jag har tid. 

Sandra Christoff har funderat över hur man kan inspirera fler att välja VVS och samtidigt få in fler kvinnor i yrket. En av orsakerna till att intresset inte är större tror hon är att många inte vet om alla olika möjligheter som ges inom professionen. Hon märker det inte minst när hon är ute i gymnasieskolor för att peppa de tjejer som valt att plugga på VVS- och fas­tighetsprogrammet.

– Därför känner jag att det är viktigt att uppmuntra tjejer att fortsätta utbildningen, ta studenten, ta certifikatet, och bli något annat inom branschen om man tröttnar på att vara montör. 

– Jag tror att tjejer som väljer VVS i nionde klass måste vara praktiskt lagda eller redan intresserade av det här. Man får inte vara rädd för att smutsa ner sig liksom. Tyvärr tror jag att de flesta inte har så höga tankar om rörmokare, att det inte finns lika mycket ”status” i det som att till exempel läsa medicin.

Sandra Christoff praoade på en bilskrot i 6:an och tyckte att hon att hon var i himmelriket. VVS-intresset kom senare.  Men en gammal jaguar där hemma är fortfarande hennes ögonsten. Foto: Lina Alriksson

Ingen av de tjejer som hon träffat har tyckt att det är konstigt att hon är rörmokare.

– De frågade mer om arbetet i sig. Kanske är det en indikation på att den yngre generationen inte bryr sig om en VVS-montör är kvinna eller man. Det är positivt, tycker jag.

En annan avskräckande del för vissa kan vara att branschen är så mansdominerad, tror hon, och berättar att hon ofta blir särbehandlad, både positivt och negativt.

 – Jag kan berätta om hur många händelser och kommentarer som helst. De flesta jag träffar är väldigt hjälpsamma, nästan lite överdrivet. Men jag har svårt för att ta emot hjälp, för jag vill klara så mycket som möjligt själv. Som lärling vågade jag knappt be om hjälp för jag var rädd att andra skulle se mig som liten och svag. 

Byggchefernas ledare: ”Machokulturen i branschen är rent skadlig”

– Jag också drabbats av negativa kommenterar som ”du är tjej och kan ingenting” och kunder som knappt har släppt in mig i deras hus, för att de inte tror att jag, som kvinna, kan utföra mitt jobb.

I dag tycker Sandra Christoff att hennes kollegor ser henne som vem som helst. Det är en härlig stämning på firman, tycker hon.

– Just att jag är kvinna bidrar till skämtsamma kommentarer, som ”nu killar får vi plocka undan i matsalen, annars får vi Sandras onda öga på oss”.

– Om det är något värre säger jag ifrån. Vissa mindre bra dagar blir jag trött när jag får någon riktigt dum kommentar, som tar hårt. Då känner jag att jag bara vill lämna alltihop. Andra bra dagar kan jag ta det och säga ifrån.

När hon väntade sitt andra barn jobbade hon tills att förvärkarna började komma. Och hon kommer att arbeta lika länge igen ”om det känns lika bra i kroppen”. Hon har inte några problem med arbetskläder heller.

– Jag tar bara de största byxorna vi har på firman och sätter på hängslen.

På spaning efter kvinnor till VVS-branschen

Hur tror du att det ser ut med jämställdheten i branschen om tio år?
– Jag tror inte det kommer vara många fler kvinnor. För att få fler tjejer att välja VVS- och fastighetsprogrammet behöver man besöka fler elever i åttonde–nionde klass och berätta vilket roligt yrke det här är. Och vi tjejer som arbetar i mansdominerade yrken behöver peppa varandra. Ta del av varandras erfarenheter, bolla tankar och tips. 

 

Fakta/Kvinnor i VVS-branschen

  • Runt en procent av landets 19 000 VVS-montörer är kvinnor. 
  • Samtidigt saknas det i dag omkring 10 000 yrkesutbildade VVS-montörer och elektriker i Sverige. 
  • Men det finns problem redan under utbildningen, enligt en rapport från fackförbundet Byggnadsarbetarförbundet, som kom förra året: Åtta av tio tjejer upplever att det finns en machokultur på yrkesprogrammen inom bygg och VVS. 
  • Nästan var femte yrkeslärare håller med i påståendet att ”den allmänna uppfattningen i byggbranschen är att kvinnor inte borde arbeta där”.

 

”Det behövs fler förebilder som Sandra”

Låt kvinnor i yrket göra jobbet på förskolor och skolor, så att flickor och unga tjejer lär känna yrket. Det säger Annica Hammar, Installatörsföretagens jämställdhetsexpert.

I bland får kvinnliga VVS-montörer, som Sandra Christoff, kommentarer som ”du är tjej och kan ingenting”.

Hur kan kvinnliga montörer hantera det? 

Annica Hammar– Hon behöver sätta fingret på vad det handlar om. Det handlar inte om henne eller hennes kunskaper. Genom att ställa frågan ”Hur menar du nu?” vänder hon tillbaka problemet till den som uttalar sig och ger den personen möjlighet att reflektera över sina troliga fördomar, säger Annica Hammar, som tycker att det behövs förebilder i branschen.

– Ju fler förebilder som Sandra, desto snabbare kommer normen för vem som kan vara VVS-montör att förändras. 

När VVS-företag gör jobb på förskolor och skolor är det ett ypperligt tillfälle att låta en kvinna utföra jobbet, för att små flickor och unga tjejer ska få kännedom om yrket, tycker Annica Hammar. Hon hoppas att regeringens mål om att minst 25 procent av de som nyanställda ska vara kvinnor till senast år 2030, även ska gälla VVS-branschen. 

Installatörsföretagen arbetar internt med ”Respekttrappan” för att bidra till en inkluderande bransch, med breddade perspektiv och ökad förståelse för olikheter, ett kostnadsfritt verktyg på vår webb, som alla företag kan använda.

– Vi är mitt i en förändringsprocess där normen för vem som kan vara VVS-montör utmanas. En sådan process är ingen quickfix, menar hon. 

Henrietta LudwigHenrietta Ludwig är ny verksamhetschef på VVS-branschens Yrkesnämnd (VVS-YN).

– Förutom att vi berättar om vad det innebär att vara VVS-montör så är det viktigt att branschen skickar signaler om att alla är välkomna in i yrket. Där är även detaljer som att det finns arbetskläder i rätt storlekar och att det är självklart att det finns omklädningsrum där alla känner sig bekväma att byta om viktiga, säger hon.