Logga in

Avloppsläcka på NKS förstörde medicinskt material

Publicerad
3 maj 2018, 11:06

Ett avloppsrör på Nya Karolinska Solna (NKS) har sprungit läck och material som steriliserats har fått slängas.

Steriliseringscentralen på NKS, där operationsmaterial och andra medicinska instrument steriliseras, har stängt i tre till fyra månader på grund av underdimensionering av  vattensystemet.

I stället används den gamla steriliseringscentralen och det var där läckaget från avloppsledningarna skedde, uppger Aftonbladet.

Bygget och ombyggnationerna har gjort NKS till världens dyraste sjukhus.

Läs mer: Bakfall på NKS kostar miljoner

Hela byggprocessen har kantats av skandaler med dyra konsultnotor och byggfel som exempelvis bakfall i patientrummens badrum där vattnet rann åt fel hål på grund av golvets felaktiga lutning.

Under valborgshelgen har en avloppsledning i taket sprungit läck och vätska har droppat ner på medicinskt material.

Ett meddelande har gått ut till berörd personal om att man behövt slänga engångsmaterialet som blivit kontaminerat.

Läs mer: Bakfallen ska utredas

Anders Stålhammar, pressansvarig på NKS, säger till Aftonbladet att det i nuläget inte är aktuellt att ställa in operationer och hänvisar till fastighetsförvaltaren när det gäller vad reparationen av den trasiga avloppsledningen kommer att kosta.

– Det är ingen påverkan på operationer i det korta perspektivet. Det görs nu en inventering och analys på längre sikt, det kan exempelvis vara artiklar som har något längre leveranstid, säger han.

I februari tillsatte regeringen en statlig utredning som ska se över vilka misstag som gjorts under bygget av Nya Karolinska Solna.