Logga in

Isolerare måste locka yrkesskickliga

Publicerad
25 jan 2018, 06:00

Det blir en utmaning för branschen att få unga att viga sitt liv åt teknisk isolering, menar VVS-Forums chefredaktör Fredrik Karlsson.

Bostadsbolaget som vill bygga anlitar en entreprenör. Byggaren handlar upp ett VVS-företag. Som i sin tur anlitar en under­entreprenör för att isolera rören. Detta företag kommer ofta in sent med dåliga förutsättningar att göra ett bra jobb.

Läs mer: Jakten på den försvunna isoleringen

Där har ni ett av skälen till att det så ofta blir fel med rörisoleringen. För fel blir det. Fråga bara byggherrarna i Örebro som börjat gå igenom genomförda projekt och hittat fel efter fel. Där kokar ilskan. Annars får oftast felen passera utan att någon reagerar, kontrollerar eller agerar.

VVS-Forum har gett sig ut på jakt efter orsaker till felen. I branschens standard­avtal finns anvisningar om hur man ska göra och varje bygge har handlingar – ändå blir det fel.

De dåliga förutsättningarna kan handla om att det inte ens finns plats att sätta dit isolering med den dimension som handlingarna anger.

Det kan också vara så att isoleraren slent­rianmässigt satt dit isolering som man alltid har gjort medan AMA och handlingar upp­daterat skrivningarna med tjockare isolering i dessa energibesparingstider.

Sen var det detta med kontroll. Besiktningsmännen har inte till uppgift att sticka hål någonstans för att kontrollera. Och egenkontroller har sina tydliga brister. Här vet alla att den som inte kan göra rätt ska skriva avvikelserapporter men det kan vara lättare för stunden att blunda för problemen.

Läs mer: Att isolera rören ger mest energibesparing

I en källare i Örebro kunde VVS-Forums teknikredaktör Jan Fredriksson med blotta ögat se att isoleringen blivit fel. Det måste finnas fler som kan se det – och agera. Och om ingen ens märker att det blir fel be­höver yrkeskunskaperna förbättras och handlingar läsas noggrannare.

Hur som helst måste företagen ta problemen på allvar. Får man för dåliga förutsättningar måste man skrika till om det.

Och det finns ytterligare en stor fråga att ta tag i: kompetensförsörjningen. Det krävs yrkesskicklighet, men hur ska företagen kunna locka kvalificerade yrkesmän och kvinnor i fram­tiden? Hur ska vi få unga att vilja viga sitt liv åt teknisk isolering? Branschen har sina utmaningar.