Logga in

Arbetsgivarna om shorts på jobbet: ”Vi gör aldrig avkall på säkerheten”

Publicerad
21 jul 2025, 05:00
| Uppdaterad
14 jul 2025

Svettigt på jobbet – men kortärmat och shorts är det stopp för om säkerheten kräver det. De stora koncernerna säger att värmeproblem måste lösas med andra metoder. 

Varje år blir det debatt i någon bransch om hur anställda får klä sig när det blir riktigt varmt. Önskan om lätt och sval klädsel krockar ibland med arbetsgivarnas klädkoder. Ibland handlar det om det rent estetiska och enhetliga som företag vill att deras personal ska bära – men i installationsbranschen hänvisar de stora koncernerna främst till säkerheten när det handlar om kraven på klädsel. 

Läs också:
Montörens sommar: ”Kan inte ta flera veckor ledigt åt gången”

Läs också:
Klädjätten om sommarens arbetsplagg: ”Vissa har piratbyxor året om”

Assemblins kommunikationschef Åsvor Brynnel svarar att de har ett brett sortiment av arbetskläder som montörerna kan ha i alla väderlekar och situationer. Målet är att de ska vara bekväma, praktiska och skyddande. Det finns tydliga instruktioner för arbets- och skyddskläder med olika krav beroende på vilket arbete som ska utföras och var.

– Instruktionerna för skyddskläder varierar beroende på typ av arbetsmiljö och arbetsuppgift. I farliga miljöer, exempelvis på byggplatser och i vissa industrier, är instruktionerna som mest strikta. Men de är också anpassade till typ av arbetsuppgift och moment och vilket skede ett byggprojekt är i. I tidiga skeden och i farliga miljöer har vi krav på heltäckande skyddsbyxor, även på sommaren. Men det finns en skyddsbyxa med bättre ventilation. I andra fall, där kraven på skyddskläder inte är lika strikta, är shorts tillåtna, säger hon.

Caverions arbetsmiljöchef Anna Johansson svarar att säkerhet alltid kommer först, grundkravet hos dem är heltäckande byxor och tröja baserat på risker i verksamheterna. 

– Naturligtvis kan det finnas variationer utifrån de riskbedömningar som varje chef genomför för sina medarbetare. Där kan det framkomma både utökat eller minskat behov av skydd via arbetskläder. Materialet på kläderna är ofta något som då kan variera. Exempelvis kan man behöva varsel, extra skydd mot brand och kemikalier och så vidare, säger hon.

De vanligaste önskemålen från montörerna är att arbetskläderna ska vara bekväma och “andas”. Det tillmötesgår arbetsgivaren när det är möjligt. 

Läs också:
”I dag ser arbetskläder mer ut som mode- eller sportplagg”

– Vi förstår såklart att det under sommaren ibland blir varmt, men vi gör aldrig avkall på säkerheten genom att tillåta att man exempelvis använder kortare byxor. Det finns mycket annat man kan göra, som att anpassa arbetets utförande. Vi ser exempelvis över arbetstider, antal pauser, möjlighet till vätska och så vidare, säger Anna Johansson.