Rörmokaren vill ut i världen: ”Sjukt att vi spolar med dricksvatten”

Han har fru och tre barn, ett hundra år gammalt hus och ett rätt så nystartat företag. Ändå går VVS-montören Christopher Borgqvist Gårdare runt och funderar på hur han kan göra mer – någon helt annanstans.
När han svarar i telefon har han precis “skyfflat skit i en timme” på ett akutjobb. Ett kollapsat avlopp gjorde att hyresgästerna inte kunde använda toaletterna så det var bara att sätta igång tigersågen och köra. Samtidigt ringer andra kunder och vill ha hjälp med kort varsel.
– Man känner sig lite färdig ibland. Men vissa saker måste bara göras, säger Christopher Borgqvist Gårdare.
Läs också:
VVS-eleverna fixade rent dricksvatten till barnhem i Kenya
Läs också:
Kan rörmokare åka utomlands som volontärer?
Han är stockholmare från början men hustrun har småländsk bakgrund och för fyra år sedan flyttade de till ett hus i Nässjö. För ett år sedan lämnade han sitt jobb och startade eget, något han funderat på ett tag efter att ha jobbat i branschen i 15 år. Hans senaste – eller sista – anställning var som serviceledare. Det gjorde honom understimulerad, att bara sitta vid datorn passade honom inte.
Nu är han egenföretagare utan anställda och trivs med arbetslivet igen.
– Jag värdesätter variationen. En dag hänger man radiatorer, en annan byter man varmvattenberedare, jag tycker att det är kul med lite större pjäser. Men det är bara jag på firman så det är inte så lätt att köra ut en värmepump själv, det är hög skaderisk när man är ensam. När man “ska bara”, det är då det händer. Jag har lite kollegor på andra ställen som kommer och ger bärhjälp när det behövs, säger han.
Just nu funderar han på om det skulle funka att ta in en lärling till att börja med för att på sikt kunna anställa någon fullt ut.
Jag tänker mig att jag skulle kunna vara borta en månad eller två, så att man verkligen hinner färdigställa grejer man har påbörjat.
Christopher borgqvist gårdare
En annan sak han funderar på är att göra mer. Tanken har funnits i bakhuvudet i några år. Som römokare har han kunskaper som kan vara direkt livsviktiga i fattigare länder. Att kunna jobba för att människor ska få säkert dricksvatten och fungerande toaletter för att minska risken för smittor. Frågan är bara hur man går tillväga.
– Var ska man börja, vem ska man ta kontakt med? Det skulle vara en fin grej att åka iväg en liten tid när man kan och hjälpa andra som har det sämre. Det är så sjukt att vi i Sverige spolar ned vår skit med drickstjänligt vatten men på andra sidan jorden har de inte ens vatten. Vi är så fruktansvärt lyckligt lottade. Vi har vatten i kranen, avloppen fungerar – förutom stället jag är på just nu då…
Christopher Borgqvist Gårdare ser också intressanta uppgifter framför sig i hur en arbetsdag skulle kunna se ut för att länka ihop vattennät, ordna tappkranar och bygga toaletter.
– Det är säkert många saker att lösa. Hur samarbetar man, språket, vilka träffar man? Hur löser man logistiken, vi har en stor rulle med pem-slang, hur fraktar vi den? Vilka hjälpmedel och produkter finns där, hur löser man alla de här praktiska grejerna?
Han vet inte vart han ska vända sig med sitt intresse, finns det organisationer som driver projekt och behöver VVS-installatörers volontärhjälp? Går det att lämna en intresseanmälan någonstans om man vill markera att man kan tänka sig att åka på utlandsuppdrag?
Det praktiska på hemmaplan, med firma och familj, skulle kunna gå att lösa, menar han.
– Har man tid på sig att förbereda så funkar det. Jag pratar med min fru om de här grejerna ibland och hon är med på tåget. Jag tänker mig att jag skulle kunna vara borta en månad eller två, så att man verkligen hinner färdigställa grejer man påbörjat. Det krävs förstås en överlämning när arbetet är klart så att den som ska sköta det på plats vet hur allt funkar, annars kommer det ju bara stanna igen.
Läs också:
En tredjedel av världens befolkning saknar toalett
Läs också:
Brist på toaletter dödar 700 000 barn varje år
Vart skulle du vilja åka då om du fick möjlighet att välja?
– Man tänker ju på Afrika i första hand. Men det finns en massa andra ställen i världen där det är problem och behövs insatser också, det kan vara Thailand, det spelar ingen roll. Bara man gör nytta.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen