Logga in

Cirkulärt avlopp: ”Helt vanliga toaletter i husen”

Publicerad
22 maj 2025, 05:00
| Uppdaterad
21 maj 2025

Vattenbrist och ekonomi har varit drivkrafter vid valet av avlopp i radhusområdet norr om Uppsala. När de boende spolat och duschat får bonden gödsel och vatten till sin åker. 

Det kvittrar och surrar i vårluften runt radhusområdet Juvansbo norr om Uppsala. Att bibehålla ängar och tallskog runt husen har varit ett medvetet val här. En åker finns också några meter bort och där ska de boendes avloppsvatten bidra med gödning och bevattning.

”Fördelar för lantbrukaren är att han får ekonomi i det tack vare årsavgifter från de boende. Det är också ett enkelt sätt att lösa avloppsfrågan och samtidigt få nytta av vattnet och näringen i klosettvattnet.”

Katarina Knutsson, VA-guiden

Fler kretsloppsboenden:
Inga månadskostnader för el och VA i naturhuset

Läs också:
”Tidigare har Sveriges kommuner i princip haft monopol på avlopp”

– Urin och fekalier separeras inte och det är helt vanliga toaletter i husen, berättar Katarina Knutsson hos VA-guiden.

Badrum med helt vanlig toalett. Foto: Erik Olsson/Pietsch arkitekter

Klosettvattnet från de 13 radhusen, med 39 bostäder, samlas in i två stora tankar en bit bort. Där får det vila en viss tid, så att bakterier hinner bryta ner eventuella skadliga ämnen. Därefter blir det till bra gödsel för den lokala lantbrukaren.

När det är dags för vårbruket kommer lantbrukaren från Kambo gård med sin traktor och gödselspridare. Via ett långt rör suger maskinen upp gödselsörjan och så kör han ut på åkern. Där sprids innehållet som vilken gödsel som helst. För närvarande odlas blommor samt ängssvingel, timotej och rörflen till stallströ.

Invid åkern finns också en stor markbädd. Dit förs det så kallade gråvattnet, BDT (bad, dusch, tvätt), från husen för rening.

– Fördelar för lantbrukaren är att han får ekonomi i det tack vare årsavgifter från de boende. Det är också ett enkelt sätt att lösa avloppsfrågan och samtidigt få nytta av vattnet och näringen i klosettvattnet, säger Katarina Knutsson.

Gödsel hämtas för spridning på åkern. Foto: Katarina Knutsson/VA-guiden

Lokala, cirkulära avlopp som tar tillvara näringsämnen i klosettvatten blir vanligare och vanligare. EU:s nya avloppsdirektiv är en pådrivare, bland annat genom krav på återvinning av fosfor från avloppsvatten.

Den nya lagstiftningen förenklar också för kommuner som vill tillåta alternativ till traditionellt VA. Lokala minireningsverk kan många gånger vara mer ekonomiskt gynnsamma än långa ledningsdragningar.

Läs också:
Tuffare krav på framtidens avlopp

Under en nätverksträff i Juvansbo i början av maj, anordnad av VA-guiden, berättade experter om det senaste som hänt inom cirkulära avlopp. Bland annat presenterades en ny handbok om ureahygieniserande anläggningar.

Organisationen Avfall Sverige vill också bemöta nya frågor kring slam från enskilda avlopp. Därför ordnar de en digital introduktionskurs den 10 september.