Logga in

”Använd spillvärmen från elverket” – och fem andra energispartips

Publicerad
3 jun 2024, 02:00
| Uppdaterad
2 jun 2024

Att minimera sin elkostnad vill nog många svenska villaägare. Men hur gör man det på bästa sätt? Här är off grid-veteranen Jan Hevsunds sex bästa tips.

1. Se över klimatskalet

– Att ha ett välbyggt och välisolerat hus är A och O. Det är först efter det som man får utväxling av att man optimerar.

Mer om Jan Hevsunds lösningar
Off grid-experten: ”Vårt hus drar 1 kWh per kvm och år – standard är mellan 50 och 100 kWh”

Läs också:
Han gick off grid – för 3,8 miljoner

2. Gör ordentliga beräkningar 

– Det är viktigt att ha stenkoll på hur mycket energi du kommer behöva. För det är grunden när man sedan ska göra beräkningen för vad man ska ha i huset. Det går inte att understryka hur viktigt det är för det kan bli ett enormt problem i ett senare skede om du har högre förbrukning än du har planerat för. 

3. Tänk på solceller – och var du placerar dem

– Solceller är ju en stor investering. Där får man tänka på vad man har för energibehov och räkna noga på återbetalningstiden. Från mars till september kan du ju i princip täcka ditt eget energibehov. Sen har jag satt mina solceller på marken, på taket är man mer låst när det gäller riktning – och när det kommer snö på dem spelar det ingen roll om solen skiner.

4. Batterier är lönsamt.

– Det går hand i hand med solceller. Solceller gör att du i första hand kan använda den el som du själv producerar och batterierna gör att du kan spara resten. Du kommer få bra lönsamhet i detta.

Läs också:
 ”Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen”

5. Välj rätt vitvaror

– Om man vill ha låg energiförbrukning så se till att välja vitvaror som drar minimalt med ström. Det känns ganska självförklarande, särskilt om man bygger ett nytt hus. 

6. För off grid – integrera elverket

– Om man ska optimera maximalt, använd spillvärmen från elverket. Kylluften från det jag har ligger på 80 grader och har du en varmluftsvärmeväxlare kan du ta tillvara på detta. Det gör att jag kan få ut 32 gradigt vatten som räcker bra för golvvärmen.