Logga in

Vinnare i värmepumpsteknik: ”Det är ett komplext men ändå så simpelt system”

Publicerad
1 jun 2023, 05:41

Han har varit noga med att förstå fysiken från grunden. Det betalade sig och vi säger grattis till Eddie Atterling, Polhemsskolan i Gävle, som vann Skol-SM i kyl- och värmepumpsteknik.

Hur känns det?

– Det är jättekul! Roligt att få testa det som man har gjort här under tre år och se hur långt man har kommit. En bra avslutning på utbildningen!

mer om värmepumpstekniker
Eva och Johan hittar felen i värmepumparna

Läs också:
”Tänk på var utedelen placeras”

Vad var svårast?

– Elövningen. Elen kan vara trixig att förstå, det är ett komplicerat område. Jag tog inga hjälpmedel heller för man fick extra poäng för det. Jag tänkte att jag skulle klara det ändå, och det gjorde jag – nästan. Jag placerade bara en slutande knapp på fel ställe, men tjänade på det ändå poängmässigt. 

”Det mest intressanta är hur det går emot hur man oftast tänker, att det blir kallt – när det kokar.”

Hur funkade tävlingen? 

– Det var tre praktiska moment och ett teoretiskt. Bland annat var det en lödövning, man skulle bocka en 90 graders böj och löda ihop det i fast ställning. Sedan skulle vi också bocka en kvadratisk spiral som skulle passa i en låda. Bockning är i vanliga fall lätt, men här var det trixigt, för saker blir förskjutna. Och det var otroligt mycket svårare under press.

Hur kommer det sig att du ville jobba med värmepumpar?

– Jag visste att jag ville jobba med något praktiskt och jag sommarjobbade på en VVS-grossist så jag hade hanterat de materialen innan. På VVS-programmet går alla samma i ettan och i tvåan väljer man inriktning och jag valde kyla- och värmepumpsteknik. Grunden är samma inom kyla och värme men kyltekniken är roligast. 

– Det mest intressanta är hur det går emot hur man oftast tänker, att det blir kallt – när det kokar. För att förstå gäller det att gå igenom alla moment och läsa fysiken från grunden. Det är ett komplext men ändå så simpelt system.

Vad var det som gjorde att just du vann?

– Under de här tre åren har jag varit väldigt, väldigt intresserad. Jag har gått det extra steget och lärt mig ännu mer. 

Hur känns det att ta studenten?

– Jätteskönt att bli klar med skolan helt och bli vuxen på riktigt. Jag ska börja jobba nästan direkt och har fått en provanställning på ett företag i Gävle. Men första veckan efter studenten ska jag på konsert.

Alla vinnarna, på bilden från höger: Damien Hammarström (tredjeplats), Eddie Atterling och Elliot Wahlin (andraplats).

Fakta Skol-SM i kyl- och värmepumpsteknik 

• Avgjordes den den 24–25 maj på Pohlemsskolan i Gävle. 

• På andra plats kom Elliot Wahlin från Finnvedens gymnasium i Värnamo och trea på prispallen blev Damien Hammarström från Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping.

• I tävlingen utsågs samtidigt Polhemsskolan till Årets skola efter att deltagarna därifrån samlat den högsta gemensamma poängen.