Logga in

Varför laddar inte pelletspannan in värmen i tanken?

Publicerad
8 mar 2023, 05:37
| Uppdaterad
7 mar 2023

Kunden har en pelletsanläggning med en 750 liters acktank utan elpatron i tanken. Pannan levererar runt  60-70 grader bort till tanken men laddar inte in det i tanken. Vad är problemet? Energiexperten Roland Jonsson svarar.

Pelletsbristen:
”Vi har säkrat leverans och priser till 2023”

Läs också:
Hur stort ska expansionskärlet vara?

Fråga: Kunden har en pelletsanläggning med en 750 liters acktank utan elpatron i tanken.Pannan levererar runt  60-70 grader bort till tanken men laddar inte in det i tanken, Vad är problemet?

Svar: Förmodligen behöver pannan mer effekt för att komma upp i tillräckligt hög temperatur och kanske också komma upp i högre temperatur – 80 grader istället för 60-70– för att det ska finnas tillräckligt med värme att föra över i tanken. Man kan jämföra det med en vedpanna som fått för lite ved och därför brinner ut för snabbt och inte blir tillräckligt varm.

För att ladda en tank på 750 liter från 30 till 80 grader med full effekt i 4,5 timmar går det åt ungefär 20 kilo pellets om pannan har en effekt på 20 kW (i det här fallet framgår inte vilken effekt pannan har).

Läs också:
”Ska nya pumpen ha konstant tryck?”

En annan förklaring är att termostaten i pannan kan vara inställd på att styra ner effekten vid en viss temperatur. Då kan man justera den inställningen.