Logga in

Vi måste prata om toapappersmissbrukarna

Publicerad
3 feb 2023, 05:40

Behöver VVS-planeringen se olika ut i ett bygge beroende på om det är flest kvinnor eller män som ska bo där? Det tyckte i alla fall en man i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser.

I ett känslofyllt inlägg berättade mannen om när det blev klart att det skulle vara 2 grader fall på avloppet och snålspolande toaletter på ett ställe där det jobbar 97 procent damer. ”Där trodde jag att jag upplevt all dumhet som någon kan tänka ut!” skriver han och fick sig nog en och annan känga för han uppdaterade sedan inlägget med: ”Detta inlägg är på inget vis riktat mot något kön, kvinnor använder bara mer toapapper av förklarliga skäl, det i samband med dåligt fall och snålspolande toa är bara en dålig idé, för mycket papper och inget flöde blir det stopp av.”

Läs också:
Stäng toalocket: ”Partiklarna kommer ut som en raket”

mer snusk i wc:n
”Hjälp, det flyter upp i golvbrunnen när man spolar i toaletten!”

Kvinnor spolar säkert ner bindor och tamponger på ett problematiskt sätt, men toapapper används det för mycket av generellt. Förbrukningen är i Sverige är enligt Wikipedia cirka 15 kilo per person och år. Genomsnittliga siffran för Europa är cirka 8 kilo. 

Jag hävdar att mängden är inte relaterat till varken kön eller naturliga skäl, utan bara faktumet att många tycker att toalettbesök är så besvärande att de behöver nyttja metervis med papper bara för att klara av tanken på att hantera … situationen. Men om man har tillbringat en stor del av sin barndom på en fritidsbåt, med förmaningar om att använda toaletten så lite som möjligt, är varje pappersruta en skatt. Jag har blivit chockad efter resor där andra (män som kvinnor) inte har värderat det vita guldet lika högt.

”Ja, på rent helvitahumör tvingade jag med hyresgästen ut och bad denna gissa varför det var stopp? Toapapper, toapapper, toapapper. Tops, bindor, godispåsar, dammsugarpåsar, torkservetter och en trisslott.”

Tvångssyndromet att mumifiera sig upp till överarmen för att kunna sköta sin egen hygien är inte roligt för varken samhället eller VVS-montörer som måste tillbringa arbetsdagar med att få bort toalettpappersfrenesi ur stoppade avlopp. ”Ja, ja, jag kommer dit med snoken och spolar”, som tidigare nämnd trådskaparen trött suckar i sitt inlägg.

ett jobb för vvs-montörer?
Tappade telefonen i toan

På digitaltmuseum.se kan besökarna på en sida om toalettpapprets historia läsa att ”Vid flera tillfällen i modern tid har skräcken för att toalettpappret ska ta slut skapat panik i samhället och fått människor att hamstra denna omistliga lilla sak.” Vem minns inte de gapande butikshyllorna i början av pandemin? Psykologer ska ha förklarat beteendet med att ”vi i osäkra tider försöker få kontroll på den del av tillvaron vi kan påverka.” Det är snicksnack. För vissa människor är toapapper heroin och ni behöver rehabilitera er. Som vår upprörda Facebookvän gjorde med sin kund till slut: ”Ja, på rent helvitahumör tvingade jag med hyresgästen ut och bad denna gissa varför det var stopp? Toapapper, toapapper, toapapper. Tops, bindor, godispåsar, dammsugarpåsar, torkservetter och en trisslott.”