Logga in

Onödig teknik i värmepumparna?

Publicerad
4 apr 2024, 08:14

Värmepumparna är fulla av känslig teknik, tycker montören som föreslår en enklare lösning. Experten Roland Jonsson reder ut plus och minus.

Text

Fråga: Varvtalsstyrda bergvärmepumpar med massa funktioner – sensorer, givare och åskkänsliga kretskort. Är det nödvändigt? Är det inte bättre att låta en enkel exempelvis 500-liters pump jobba mot en tank som har bara två termostater – en för start och en för stopp?  Då får ju pumpen gå ett tag då den har en vattenmängd att jobba emot. med minimalt med teknik som kan gå sönder. Vad tänker du om det?

Läs också:
”Värmepumpen inte anpassad för att leverera värme i Sverige”

Läs också:
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Svar: Visst bör man göra en riskbedömning om vad som är vettigt att ha. Att styra med två termostater är en möjlighet men det borde ge ett sämre COP eftersom värmepumpen jobbar mot en högre temperatur.

Min första värmepump som var en luft/vattenvärmepump var kopplad direkt mot värmesystemet på 250 liter. Värmepumpen startade med hjälp av en rumstermostat. Kallt inne – värmepump på och vid uppnådd rumstemperatur stängdes värmepumpen av. Den kopplingsdifferensen termostaten hade gav långa drifttider och ibland var COP över 5. Varmvatten bereddes i en separat varmvattenberedare som laddades med nattström.

Läs också:
”Att stänga av elpatronen är en dålig lösning, men…”

Skulle man göra den anläggningen i dag skulle jag ha satt dit en frånluftsvarmvattenberedare och styrt den efter Nordpool.