Logga in

Det här snackade alla om på byggmässan

Publicerad
2 maj 2022, 16:06

En robothund, ett prefabricerat system från Uponor och en kylkoncern… allt platsar på listan med Nordbyggs hetaste snackisar. VVS-Forums chefredaktör listar de stora trenderna på byggmässan.

De hetaste snackisarna på Nordbygg korades under mässans sista dag då jag och Roger Andersson körde podden Fredrik & Roger från mässans stora scen. Läs här eller lyssna, den finns där poddar finns.

Läs också: Därför startas podden Fredrik & Roger
”Installatörerna gynnas av en bred byggpodd”

10. Peter Söderberg. Många pratar om den avgående projektledaren för Nordbygg sedan 20 år. Mässorna var döda för tio år sen enligt alla förstå-sig-påare men Nordbygg har gått starkt. Grattis, Peter!

9. Lim. Varför punktera det nya tätskiktet med att borra och skruva upp badrumsinredningen? Det fungerar utmärkt att limma. Under mässan har vi sett en del av företaget Design4Bath som hjälper stora leverantörer och grossister med lim-lösningar.

8. Nordic Climate Group. Alla snackar om koncerner med tillväxtambitioner. Vi har räknat till 24 stycken i installationsbranschen. På Nordbygg syntes NCG mest.

7. Sandra Mobaraki. Bygg-Sandra, medgrundare till Årets Byggkvinna anordnade välbesökt kvinnlig nätverksträff och ledde prisutdelning från stora scenen.

6. Dafo. Med sin virtuella brandsläckningskurs tar de brandbranschen med storm. Gå in i virtuella rum med olika sorters bränder, välj rätt släckare och släck på rätt sätt. Bli godkänd eller gör om.

5. Hallström PR:s trendrapport. Ska man sälja kunskap, visa att man vet hur trenderna ser ut och ska göra det på Nordbygg. Ja, då tar man fram en trendrapport i fickformat som man delar ut.

4. VVC-alternativen. Problemen med dålig varmvattencirkulation har VVS-Forum tidigare belyst. Det togs också upp under flertalet seminarier på Nordbygg. Bland annat ett prefabricerat system från Uponor.

3. Recoma. Återbruk är hett och kan man presentera en produkt av återvunna kompositförpackningar som blir byggskivor, ja då får man Nordbyggs Guldmedalj för årets mest innovativa nyhet.

2. Uppkopplad arbetsplats. Aldrig har det funnits så många montrar på Nordbygg med företag som presenterar appar och digitala lösningar för byggplatsen. Vi fastnade för Brinja som har en sensor som sätts på hjälmen. Ramlar den i golvet från huvudet händer inget, men ramlar den från en höjd över två meter får platschefen ett larm och kan kolla att ingen olycka skett. Utrymningslarm och sensor för betongfuktighet finns som tillval.

1. Robothunden Spot. Alla pratar om robothunden som smyger runt på byggplatsen och samlar information om fallgropar och andra risker. Den smög också runt på mässan. Räkna med fler robotar i fabriker och kanske även på byggena framåt.