Logga in

Anmärkte på korrekt jobb – försäkringsbolag backar

Publicerad
21 feb 2022, 09:02

Rörmokaren hade gjort klart en rördragning i badrummet när försäkringsbolaget protesterade. Efter en del krångel stod det klart att installationen var gjord enligt konstens alla regler. 

Ett moment i badrumsrenoveringen var färdigt när det uppstod frågetecken kring jobbet. Det var när bostadsägaren lät ett försäkringsbolag komma ut och titta på badrummet som det började. 

– En kille kom hit och tyckte allt såg schysst ut, han tog lite bilder och skulle visa kollegerna. Han ringde upp dagen efter och sa att allt såg bra ut och sa att det är bara att köra på. Dagen efter det ringde han igen och hade visat fler bilder och då var det nedslag på rörgenomföringarna, säger kunden Daniel Lusth. 

Försäkringsbolaget tyckte att det borde vara släta rör ut ur väggarna och ville att bostadsägaren skulle kontakta GVK och oberoende besiktningsman.

– Jag läste på lite mer på GVK och Säker Vatten och allt pekade mot att det faktiskt är godkänt gjort. Överallt där jag läste stod det att det är godkänt att täta mattan mot skyddsröret.

När Daniel Lusth ifrågasatte försäkringsbolagets bedömning dröjde det ytterligare någon dag, sedan återkom de och meddelade att de till slut hade “kommit fram till att det faktiskt är godkänt”. 

– Jag förstår inte vad de håller på med riktigt. När det här hände så hade min rörmokare blivit sjuk precis och det var ju tur i oturen, annars hade hans arbete stannat upp. Hade jag inte läst GVK:s “Säkra våtrum” eller engagerat mig mer själv så hade ju jag blivit tvungen att betala en besiktningsman för att komma och kolla och allt på grund av att försäkringsbolaget är okunniga.

Utdrag ur branschreglerna Säkra Våtrum 2021:1:8.7 Tätning av rörgenomföringar med tappvatten eller värmerör i väggar

8.7.1 KRAV

• Plastmatta som tät- och ytskikt tätas mot röret med ett butylband (eller annan lösning
som leverantör av plastmatta rekommenderar) och ett sprutskydd/väggbricka.
• På rörledningar av metallrör utförs tätningen mot metallröret.
• På rörledningar av plastbelagda metallrör utförs tätningen mot plasthöljet.
• På rör-i-rör-system utförs tätningen mot skyddsröret, väggboxen eller annan genomföringsdetalj.
• På andra typer av rör utförs tätningen enligt produktens monteringsanvisning.