Logga in

Från kaos till björnkoll: 10 lösningar som skapar ordning i skåpet

Publicerad
20 jan 2021, 12:00

Hålväggar, genomskinliga lådor och släde. VVS-montören Andreas Mårtensson visar upp sin skräddarsydda skåpinredning.

1. VÄGG FÖR LITE AV VARJE

På väggen bakom förarhytten finns det en liten håltavla där det går att hänga upp diverse prylar. I de gröna lådorna finns det till exempel plats för fog.

2. SLÄDE MED PACKVÄSKOR

Den utdragbara släden är en speciallösning som Anderas Mårtensson ville ha. I den har han sina packväskor med prylar som han snabbt och smidigt vill komma åt. I väskorna finns klämringskopplingar samt presskopplingar i olika dimensioner. Lådorna är från Raaco.

3. PLATS FÖR MASKINER

På golvet står elhandverktygen prydligt uppradade. I hyllorna ovanför finns det plats för diverse prylar. De uppvikta kanterna hind­rar sakerna från att röra sig i sidled.

4. FLER LÅDOR

Här finns fler lådor med plats för förvaring av ännu fler prylar och verktyg.

Läs även: Han maxade bilinredningen och fick mer tid för jobben 

5. STÅPLATS

Prylar som är smala och hyfsat långa får plats i några gröna korgar. Gröna hyllan ovanför har extra plats för mindre saker.

Nytt test visar att skåpbilar inte uppfyller säkerhetskraven: ”Är en VVS-montörs liv inte lika mycket värt som en privatpersons? 

6. GENOMSKINLIGA LÅDOR

I de transparenta lådorna finns det avloppsdelar/ vattenlås, reservdelar för värmepumpar som till exempel givare, motorventiler och 3-vägsventiler. I den översta hyllan ligger koppar- och avloppsrör.

7. DIVERSE PRYLAR

I de gröna plastlådorna på hyllorna förvaras olika typer av fästmaterial, klammer etc.
Här finns även blandningsventiler, ventilrör, manometrar och säkerhetsventiler i olika storlekar.

8. RÖRDELAR OCH CIRKULATIONSPUMPAR

I lådorna i mitten finns det stålrörskopplingar, större metallrördelar och cirkulationspumpar.

9. KOPPLINGAR OCH BLANDARE I KVADRAT

Här (uppifrån och ner) förvaras adapters för rörkopplingar, förminskningar för klämringskopplingar och unionskopplingar för cirkulationspumpar. Plaströrskopplingar, reservdelar för diverse blandare, kök-, tvättställs- och duschblandare.

10. TERMOSTATER OCH RADIATORKOPPLINGAR

De stora lådorna har plats för metallrördelar, radiatorkopplingar, termostater, reservdelar för radiatorkopplingar och pressrördelar i mindre dimensioner.

FAKTA

Så inreder du säkert

Det är viktigt att lasten säkras på ett korrekt sätt. Transportstyrelsens föreskrifter beskriver vad som krävs (TSFS2017:25). När det gäller skåpinredningen i hantverksbilar är det viktigt att leverantörerna har testat sina produkter så de uppfyller gällande standarder. Det är dessutom av stor vikt att skåpinredningen monteras enligt biltillverkarnas anvisningar. När det gäller lastförskjutningsskydd och lastsurrningsöglor från biltillverkarna ska de uppfylla standard ISO 27956:2009. Utöver ska all inredning utformas för att minska negativa effekter vid en kollision, oavsett om det är reglerat i lagstiftning/standarder eller inte.

Källa: Bil Sweden