Logga in

”Den största nackdelen är väl att dygnet har för få timmar”

Publicerad
13 jan 2021, 05:48

Servicerörmokare och bilmek. Emil Sundquist är en av runt 2 700 som kombinerar anställning i VVS-branschen med eget företag.

Rörmokaryrket har gått i arv – Emil Sundquists pappa är detsamma. Men Emil har också alltid varit intresserad av fordon.

– Jag har skruvat mycket på fritiden – trädgårdsmaskiner, bilar, mopeder. Så jag startade eget mer som en hobby för att kunna ta in uppdrag, berättar han.

Läs också: Kraftig ökning av VVS-företag 2020

Experten tipsar: 8 saker att ha koll på om du vill starta eget

Genom firman Sundquist Reparation & Service hyr han ut sig till olika företag. Men heltidsanställningen har han fortsatt hos Stångå Rörservice i Linköping.

– Det var inga problem för dem att jag startade eget, så länge det inte konkurrerade. Jag har världens bästa arbetsgivare och alla är väldigt öppna mot varandra i företaget, säger Emil.

Emil Sundquist har inga planer på att släppa sin anställning och bli företagare på heltid. Foto: Jeppe GustavssonHan har fått förfrågningar om rörmokaruppdrag via sitt företag, men då har han ”vänligt men bestämt tackat nej”.

– Det får gå genom min arbetsgivare. Och jag skulle inte heller vilja ta in sådana uppdrag, det är för mycket regler och försäkringsgrejer kring rörmokeriet. Där är jag hellre anställd.

Emil Sundquist tycker att alla borde starta eget – för att få en bättre förståelse hur det är att driva företag.

– Man får mycket bättre insyn i hur ett företag fungerar och är mer villig att hjälpa till. Som montör förstår hur jag kan hjälpa dem på kontoret när jag kan hela kedjan. 

Läs också: Han utmanar sin tidigare arbetsgivare:”Stan är stor nog för två”

 Han säger sig vara ”under utbildning” kring skatteregler och det administrativa.

– Man får däremot snabbt koll på hur viktigt det är att märka allt med rätt ordernummer för att underlätta vid fakturering.  

Emil Sundquist tycker att en stor fördel med att kombinera anställning med eget företag är att han knyter många kontakter när han jobbar i olika branscher.

– Den största nackdelen är väl att dygnet har för få timmar.

Att växla om till företaget på heltid är inget som han strävar efter.

– Nej, jag trivs så bra på företaget där jag är och har ett väldigt varierat jobb. Det är viktigast.