Logga in

Ekonomiansvarig stal miljoner från Svanströms

Publicerad
22 dec 2020, 06:00

Håkan Svanström har lurats på flera miljoner kronor då en tidigare anställd fört ut pengar ur hans bolag till sitt eget konto. Nu har kvinnan dömts till fängelse för brottet.

Kvinnan var anställd för att sköta ekonomin hos Svanström El & VVS AB.

Håkan Svanström i tidigare artikel: ”Allvarligt att det ens kan förekomma falska konkurser”

Ganska snart efter anställningen började hon föra över pengar från företaget till sitt eget privata konto. Hon dolde det genom att ange felaktiga uppgifter i bolagets bokföring.

Bedrägeriet fortsatte sen i fem års tid, innan revisorn slog larm.

– Hon hade en extrem naturbegåvning för siffror. Hon hade ingen ekonomisk utbildning, men lärde sig fruktansvärt fort. Hon var helt enkelt otroligt duktig, säger Håkan Svanström, som uppskattar att kvinnans bedrägerier kostat företaget totalt 6,3 miljoner kronor.

– Vi blev förda bakom ljuset. Hon körde med dubbel bokföring, en som hon redovisade för oss och en som hon skickade in till Skatteverket. Så upplägget var ganska avancerat, säger Håkan Svanström.

Kvinnan medgav i rätten att hon fört över drygt 2,3 miljoner kronor, men att merparten av överföringarna varit ersättningar för övertidsarbete.

Därför avslog Förvaltningsrätten Svanströms krav

Enligt hennes bedömning hade hon under de fem år hon varit anställd arbetat närmare 8 000 timmars övertid, en uppgift som tingsrätten bedömde som orimlig.

Enligt Håkan Svanström arbetade kvinnan aldrig övertid.

Kvinnan har innan rättegången erkänt för makarna Svanström att hon fört över pengarna till sitt eget konto. Erkännandet finns dokumenterat i en filmupptagning och ett sms.

Kvinnan förklarade dock för rätten att hennes erkännanden bara var ett påhitt mellan henne och makarna Svanström för att förleda revisorn för att ”kvitta en skatteskuld som bolaget hade på grund av icke redovisade intäkter för uthyrning av en båt och lägenheter”.

Men tingsrätten menade att påståendet var en efterhandskonstruktion och lämnade det utan avseende.

Istället ansåg rätten det vara styrkt att kvinnan missbrukat sin förtroendeställning genom att olovligen och med uppsåt ha överfört miljonbeloppen.

Håkan Svanström om tuffa kritiken

Det är också bevisat att kvinnan dolt sitt handlande genom att ange felaktiga uppgifter i bolagets bokföring.

Södertörns tingsrätt dömer den före detta ekonomiansvariga till fängelse i ett år och sex månader för grov trolöshet mot huvudman.

Domen har överklagats av bägge parter till Svea hovrätt.