Logga in

”Jag har råkat ut för massa roliga saker – man tror inte det är sant ibland”

Publicerad
11 nov 2020, 08:18

Michael Ahlin, AB Rörmokarn i Solna, har sett det mesta efter att ha ryckt ut till nödlägen i svenska kök i snart 40 år.

– Jag började som jourrörmokare 1982 så jag har varit med länge och råkat ut för en massa roliga saker. Man tror inte att det är sant ibland. Vissa säger att jag borde skriva en bok om mina upplevelser men så långt har jag inte kommit.

Vad skulle boken kunna heta?

– Ja du…”Plötsligt händer det – en rörmokares betraktelser” kanske?

Vilket är det vanligaste jourjobbet när man blir kallad till ett kök?

– Absolut vanligast är stopp i avloppet och stigande stopp i flerfamiljsbostäder, alltså att när grannarna ovanför spolar väller det upp vatten och rinner ut på golv och diskbänk.

Hur många stopp i köksavlopp har du tagit dig an genom åren?

Det är nästan omöjligt att säga. Det har säkert varit tre-fyra stopp i veckan i alla fall. Det blir en jäkla massa stopp.

Fyra i veckan gånger 52 veckor i 40 år, det blir runt 8000 stopp.

– Det låter rimligt. Eller lite mycket, egentligen. Jag har faktiskt haft en del semester under de här 40 åren. Och under tonåren hade man lite andra intressen. Men 4000-5000 är jag övertygad att jag har gjort.

Läs mer: Jourföretag fick inte ta jourpris

Vad är den vanligaste orsaken till stopp?

– Det är när folk spolar ned fett och sådant som inte har i köksavloppet att göra. Det blir åderförkalkat med tiden av fett och kaffesump och sådant. Nu ringer det på journumret, jag måste lägga på. Vi hörs senare.

Hej igen, vad handlade telefonsamtalet om?

– Det var en läcka i en slits där rören går i väggen som en kund ringde om. Men det hade inte med kök att göra.

Har du några favoritminnen från jourjobb?

– Jag fick en påringning av ett yngre par för kanske 15 år sedan. De säger att det läcker vatten under diskbänken och när jag kommer dit så sitter tjejen i familjen med armarna i kors och är upprörd och killen är förtvivlad. När jag frågar vad som hänt så förklarar han att de skulle byta blandare och det började läcka. När jag tittar under diskbänken har rören tvinnat sig som en korkskruv. Han har tagit en tång och försökt lossa på rören ovanför diskbänken. Jag säger att du måste lossa rören för kall- och varmvatten under diskbänken och då säger han ”finns det rör under diskbänken?” Han var helt frågande.

– En annan gång ringde en tv-firma och sa att det läckte vatten på tv-apparaterna från en läcka i köket ovanför. När jag kom dit så gnistrade det om apparaterna, för de hade inte dragit ut elen och de var helt panikslagna.

Är jouren roligare än de planerade jobben?

– Jouren är det roligaste för det är problemlösning där man aldrig vet vad som ska hända när man kommer till jobbet. Många gånger har folk nästan panik och skriker och man måste kunna lugna ned dem. Det handlar en del om psykologi när man jobbar jouren.