Logga in

Vattenskadesäkert i gammalt hus

Publicerad
26 okt 2020, 06:00

Badrumsrenoveringar i äldre villor innebär mycket jobb på en liten yta. Och utmaningar att klara nya krav på vattenskadesäkert byggande. VVS-Forum följde med enmansföretagaren Joachim Stenberg på jobb i hans hemstad Vårgårda.

HI centrala Vårgårda pågår en badrumsrenovering i en villa som byggdes 1962. Paret som bor i villan flyttade in 1964. Nu vill de bygga ut badrummet på övervåningen och byta ut badkaret mot en dusch.

VVS-uppdraget har gått till enmans­företagaren Joachim Stenberg med firman Vårgårda Rörinstallationer. Han konstaterar att den här badrums­renoveringen ger en provkarta på utmaningarna med att bygga vattenskade­säkert enligt nuvarande krav i ett gammalt hus.

– Till viss del kan jag förutsäga hur det kommer att se ut utifrån tidigare erfarenheter av liknande hus. Men du vet aldrig i förväg helt vad du kommer att hitta under golven och det kan vara väldigt spännande, säger Joachim Stenberg och skrattar.

Säker Vattens nye vd om branschens viktigaste fråga:  ”Det uppstår alldeles för många informationsglapp” 

Utmaningarna i projektet handlar bland annat om gamla skivmaterial, udda dimensioner på reglar samt dolda kopplingar och skarvar på rörledningar som måste tas bort.

Ett problem var att lösa vattenförsörjningen till övervåningen, eftersom det var mycket skarvar i rören under golvet på undervåningen.

– Vi fick göra en avvikelse eftersom vi inte vill hacka upp alla golven där nere också. Det får åtgärdas vid ett senare renoveringstillfälle, säger Joachim Stenberg.

Projektet gav en provkarta på utmaningarna med att bygga vattenskadesäkert i ett gammalt hus som dolda skarvar, svårplacerad golvbrunn och udda dimensioner på reglar.Foto: Björn Rydetorp/Joachim Stenberg

I stället fick han riva upp väggen i toaletten på undervåningen, som egentligen inte skulle ha renoverats nu, och komplettera med ett fördelarskåp. Därifrån har nya ledningar dragits till övervåningen.

Så kan de kontroversiella fördelarskåpen ersättas: ”I stället för att försöka lappa och laga är det bättre att ta ett steg tillbaka”

I badrummet fanns egentillverkad golvvärme som ett komplement till en radiator. Den härstammar troligen från golvvärmens barndom, bedömer Joachim Stenberg.

– Kanske installerades den i samband med en tidigare renovering av badrummet i slutet på 1970-talet. Paret visste inte om att den fanns där och har inte känt att den gett någon värme så den tog vi bort

Golvvärmen låg i tomrummet under golvet och fyllde troligen ingen funktion i och med att det är träbjälklag, påpekar Joachim Stenberg.

Paret ville inte ha golvvärme i det nya badrummet som får plastmatta så nu blir det bara en ny radiator i stället för den tidigare värmelösningen.

Det var svårt att få plats med den nya golvbrunnen i badrummet och den fick placeras lite annorlunda än vad som var tänkt eftersom det fanns en bjälke där. Alla vattenledningar i badrummet har bytts ut och nya avloppsledningar har monterats ner till halva under­våningen.

Anton, 21, har inte varit VVS-montör länge, men älskar hantverket: ”Jag gillar de gamla metoderna där det verkligen krävs tanke och känsla”

Joachim Stenberg är tredje generationen rörmokare. Både han, hans pappa och farfar har tidigare hjälpt paret i villan med diverse rörjobb.

En vanlig utmaning vid badrumsrenoveringar, men inte i det här projektet, är att inte golvet ska bli för högt efteråt.

– Ibland går det inte att få ner avloppet så djupt i golvet. Och om bjälkarna är för klena går det inte att sänka dem. Helst ska ju inte tröskeln bli hög heller, säger Joachim Stenberg.

Även väggen i toaletten på undervåningen, som egentligen inte skulle ha renoverats nu, fick rivas för att kunna komplettera med ett fördelarskåp där. Foto: Sören Håkanlind

Om det ska läggas in golvvärme bygger den också på höjden. Det är vanligt i dag att golvvärmen kompletteras med en handdukstork.

Vid badrumsrenoveringar jobbar han vanligtvis, liksom i det här projektet, med mindre byggföretag.

– Det är smidigare. De är mer flexibla, kan komma med kort varsel, förskjuta lunch och raster samt jobba över en kvart om det skulle behövas.

Så påverkas jobbet av Säker Vattens nya regler

Förutom renoveringar jobbar Joachim Stenberg även med nybyggnationer, värme­pumpinstallationer och serviceuppdrag på Gustavsbergs fabrik.

– Jag utför i regel jobb inom ett område på ett par, tre mils radie, berättar han.

Den aktuella badrumsrenoveringen startade i slutet på september och beräknas pågå cirka tre veckor.

– Det har flutit på bra så här långt, men det blir mycket arbete och tid på en liten yta och är emellanåt komplicerat i ett sådant här projekt, summerar Joachim Stenberg.