Logga in

Branschens vassaste experter svarar på dina frågor

Publicerad
24 sep 2020, 06:00

I VVS-Forums nya satsning ”Fråga experterna” turas VVS-branschens profiler om att svara på era frågor om stora och små problem

– Jätteroligt att vi kunnat knyta dessa kunniga personer till oss så att läsarna kan ta del av deras kompetens, det kommer att göra tidningen ännu bättre, säger Fredrik Karlsson, chefredaktör för VVS-Forum.

Först ut är Roland Jonsson, seniorkonsult på WSP som jobbar med bland annat energi- och effektfrågor. Den här gången svarar han på en fråga om avloppsvärmeväxlare.

Roland JonssonRoland Jonsson är väl känd för många läsare sedan tidigare då han är en etablerad branschprofil, som skrivit krönikor, varit intervjuad i olika frågor och hållit seminarier.

När han fick frågan om att medverka kontinuerligt i den här formen blev svaret:

– Ja. Det gör jag gärna, det är kul att få vara med och förmedla kunskap i branschen.

Roland jobbar även som lärare på STI (Stockholm Tekniska Institut), TUC och Nackademin, utbildar YH-ingenjörer ibland annat inom VVS, energi och automation.

– Det är kul att utbilda framtidens ingenjörer redan idag. Bland dessa YHingenjörer finns framtidens medarbetare som gärna vill praktisera hos framåt företag. Hör gärna av er om ni kan erbjuda en eller flera LIA-platser, hälsar han till företagen.

Britta PermatsFredrik RuniusMedverkar i tidningen gör även Britta Permats, vd för Svensk Ventilation och Fredrik Runius, teknikansvarig inom organisationen Säker Vatten – båda med varsitt tydligt expertområde.

Sist men inte minst frår ni möta Anders Pargell, VVS-lärare på Järfällaskolan utanför Stockholm. Han är van att utbilda blivande VVS-montörer men allt man lärt i skolan finns inte kvar i skallen.

Anders PargellOch tillverkarnas anvisningar finns också att förhålla sig till så även erfarna VVS-montörer kan bli osäkra. Det har Anders Pargell märkt då hans filmer på Youtube under ”Rörmokarläraren” blivit mycket populära.

– Det har blivit mycket diskussion bland rörmokare och jag har fått många frågor efter filmerna. Det är kul att få medverka i VVS-Forum med att gå igenom några av de områden där det råder störst osäkerhet bland rörmokare, säger Anders Pargell.

En av hans mest populära filmer handlar om kopplingar. För det är inte alla som har koll på R-gänga och M-gänga, kan allt om kopplingar och vet vad 15xR15 innebär.

I varje nummer av VVS-Forum kommer någon av experterna att medverka.

– Nu hoppas vi att läsarna bidrar genomatt skicka in frågor för experterna att svara på. Mejla oss på redaktion@vvsforum.se, säger Fredrik Karlsson.