Logga in

”Nu får jag värme så det räcker och blir över”

Publicerad
14 aug 2020, 06:00

Hur det är att arbeta i värsta värmen – det vet Fredrik, ventilationsmontör under hett plåttak.

Hallå där Fredrik Borgenstål, ventilationsmontör på Bravida i Malmö, som i sommar fått arbeta på krypvindar i över 50 graders värme.

”Rörmokare är det bästa man kan vara”

Vad gör du på vinden i bastuvärmen?

– Jag drar till/frånluft från ett litet aggregat som jag ställt på plats. Det här sker på en gård i Skåne där ägaren byggt om lador till verksamhetslokaler för lokala företagare. Därför är det enkla plåttak på fasaden som fungerar som element och ger ohygglig värme ju högre upp man kommer.

Hur står du ut?

– För att klara värmen blir det många pauser och mycket vatten. Det är även jobb nere i lokalerna, där överluftsdon och alla stick ska anslutas så man får varva med jobb nere för att kyla av.

”Vi gängade fyratumsrör för hand”

Hur hade du det själv på semestern?

– Ironin i det hela måste ju vara att jag inte hade bra väder alls på semestern och klagade på det, så nu får jag värme så det räcker och blir över.

Vad säger dina chefer om att du jobbar i 50-graders värme?

– Arbetsledningen är medveten om situationen och har förståelse ifall jag behöver bryta och komma tillbaka när vädret är lite mer förlåtande. Jag har det annars överlag bra på mitt jobb. Sen är det ju så att vissa jobb är roligare och behagligare än andra.