Logga in

Vem orsakade diskmaskinens vattenläckage?

Publicerad
15 jun 2020, 06:00

En läckande diskmaskin orsakade så stor vattenskada att golvet fick brytas upp, enligt en bostadsrättshavare i Alingsås. Men Allmänna reklamationsnämnden höll inte med om att det var installatörens fel.

Inte långt efter att diskmaskinen installerats av Elon upptäckte bostadsrättshavaren att vattenlåset läckte.

Avloppsvatten i lyxlägenheter: ”Det stank skit i Norra Tornen”

Läckaget var så pass omfattande att inte bara köket, utan också tre andra rum blivit vattenskadade, enligt bostadsrättshavaren.

Golvet fick brytas upp och bostaden återställdes i ett försäkringsärende. Hon fick installera ett helt nytt kök efter händelsen.

Enligt besiktningsrapporten var skadeorsaken läckage från nyinstallerat vattenlås. Rapporten innehöll en lång förteckning över skadade utrymmen i lägenheten.

Under renoveringen kunde kunden inte ha några möbler i bostaden och fick sova på ett betonggolv i 84 dygn, hävdade hon när hon anmälde Elon till Allmänna reklamationsnämnden (Arn)

Krävde 240 000 kronor för vattenskada

Bostadsrättshavaren begärde att Elon skulle ersätta henne med 100 kronor per dygn för detta. Hon krävde också att företaget ska betala självrisken på 2 000 kronor.

Men Elon motsatte sig kravet. När företaget kom till den aktuella bostaden efter läckaget var kopplingen för löst skruvad, vilket åtgärdades.

Enligt företaget kunde inte skadan bero på att diskmaskinen installerats felaktigt.

Vattenskaderapporten: Kylar och frysar ökar i statistiken

”En droppande diskmaskin borde inte ha orsakat så stora vattenmassor som uppstått i det här fallet.

”Skadan har antagligen uppstått dagen före den upptäcktes genom att anslutningen till maskinen på något sätt skruvats av”, förklarade Elon för Arn.

Arn höll med Elon om att det var osannolikt att den omfattande vattenskada som uppstått kan ha orsakats av att det droppat från vattenlåset.

Nämnden ansåg inte att bostadsrättshavaren hade bevisat att vattenskadan uppstått till följd av ett fel som Elon skulle vara ansvarig för och avslog bostadsrättshavarens krav.