Logga in

”Stig Hedberg arbetade ständigt och alla veckans dagar”

Publicerad
15 jun 2020, 16:18

En nestor inom entreprenadjuridiken och en utbildningspionjär på VVS-området, Stig Hedberg, har avlidit i en ålder av 92 år.

Stig Hedberg var urgöteborgaren som av omständigheterna kom att vistas 20 år i Stockholm. Han arbetade som förbundsjurist 20 år (1970–1990) på Rörledningsfirmornas Riksorganisation (RR), som 1972 slogs samman med Rörfirmornas Landsförbund (RL) och blev Rörfirmornas Riksförbund (R).

Från 1955 till 1970 drev Stig Hedberg egen juridisk byrå. Under dessa år hade han samtidigt en rad engagemang och uppdrag för Rörfirmornas Riksförbunds föregångare på lokal och central nivå. 1970 anställdes han på förbundets kansli på Storgatan i Stockholm där han arbetade som förbundsjurist fram till 1990. Efter 20 år i Stockholm återvände Stig till Göteborg och bedrev juridisk, utbildnings- och rådgivningsverksamhet.

Utbildningsfrågorna låg alltid Stig Hedberg varmt om hjärtat. Hans bestämda uppfattning var hela tiden att det bara är genom ökade kunskaper som installatörerna kan hävda sin rätt gentemot byggherrar och byggentreprenörer.

Sin största insats gjorde Stig Hedberg förmodligen som författare. En ström av kommentarer till entreprenad- och konsulträtt flödade ur hans penna till dess tiden stannade för honom. Stig skrev enkelt och lättbegripligt.

Stig Hedbergs intressen var litteratur, historia och musik. Han var medlem i ordenssällskapet ”Odd Fellow” vars valspråk är ”vänskap, kärlek och sanning”.

Stig var en man som arbetade ständigt och alla veckans dagar. Han berättade en gång om hur han vid en kort medelhavsvistelse med familjen medvetet avstått från att ta med sig böcker och juridiska ärenden och hur frånvaron av konkreta arbetsuppgifter (”abstinensen”) då kom att plåga honom svårt.

Stig var på olika områden en stridbar person. Ett skäl till detta var förmodligen den otålighet och snabbtänkthet som följde av hans intelligenta och kunniga person.