Logga in

Instalco växte mest av storbolagen

Publicerad
19 mar 2020, 14:29

Tre av fyra installationsjättar ökade omsättningen under 2019 – främst genom att köpa upp nya bolag. Allra mest växte Instalco som köpte 19 nya bolag.

Instalco växte med 29 procent under 2019. Den största delen av tillväxten kom från köp av 19 nya bolag som sammanlagt omsatte 1,5 miljard kronor – dubbelt upp jämfört med Instalcos årsmål om öka omsättningen med 600–800 miljoner per år genom förvärv.

– Ett företagsköp tar normalt mellan tre och tolv månader. Nu var det ett antal som tog väldigt kort tid och trillade in under förra året, säger Instalcos koncernchef Per Sjöstrand.

Han ser ytterligare en möjlig anledning till att förvärvstakten har ökat.

– Vi får fler och fler kontaktytor ju fler bolag vi köper. Vi blir mer välkända och har många ögon och öron ute i verksamheten. Det gör att det kommer in fler tips om nya bolag att förvärva.

Instalco väljer kandidater i geografiska områden med vita fläckar, i första hand storstadsområdena. I januari i år etablerade sig företaget i Kronobergs län genom köpet av Elinstallationer Ullsand Bengtsson AB (Elub) i Växjö. I alla nya geografiska områden är målet att bli multidisciplinära, det vill säga erbjuda el, VS och ventilation.

– Om vi förvärvar ett elbolag i Växjö är vi förstås ute efter även ett VS- och ett ventbolag där. Dessutom är närliggande teknikområden, som säkerhet och automation intressanta, konstaterar Per Sjöstrand.

Bravida köpte 20 bolag i Sverige, Finland och Danmark under förra. Dessa har tillfört en omsättning på cirka 1,1 miljarder kronor, vilket gjorde att hela Bravidas omsättning ökade med sex procent.

Assemblin växte med 12,3 procent, varav 3,7 procentenheter kom från de nio bolag man köpte under året. Men eftersom även den befintliga verksamheten ökade starkt kommer Assemblin att vara selektiva när de letar efter bolag att köpa, konstaterar koncernchef Mats Johansson i årsrapporten.

Caverions omsättning minskade med 3,7 procent men vände uppåt under det fjärde kvartalet då två företagsköp slutfördes.