Logga in

HD-domens markering: ”Gå inte till domstol med småfel i badrummet”

Publicerad
7 jan 2020, 07:59

Besiktningsmännen underkände badrumsrenoveringen i en paradvåning nära Strandvägen i Stockholm. Men Högsta Domstolen anser att det inte var ett väsentligt fel på bostadsrätten. Domen är prejudicerande för liknande fall framöver.

Badrummet i paradvåningen var i så dåligt skick att det fick rivas. Köparen, som betalat 7,5 miljoner kronor för bostadsrätten, stämde säljaren inför tingsrätten, men säljaren vann. I nästa instans, hovrätten fick dock köparen rätt.

Nu har Högsta Domstolen sagt sitt och domstolen gått helt på tingsrättens linje. Köparen får själv stå för renoveringen ock ska dessutom betala sälja rättegångskostnaderna på över 400 000 kronor.

Högsta Domstolens beslut är prejudicerande, det vill säga vägledande för tingsrätter och hovrätter.

Bravida stäms av Byggnads

Peter Ornsäter, fastighetskonsult på boekonsult.se, tycker att till HD:s beslut är bra.

– Högsta Domstolens meddelande ut marknaden är ”gå inte till domstol med småfel i badrummet”. Ett annat budskap är att köparen alltid ska besiktiga en bostadsrätt innan köpet.

Enligt Peter Ornsäter kommer det framöver bli ännu svårare att driva fall i domstolen där skadan understiger 10 procent av priset för bostadsrätten, det så kallade väsentlighetskravet skärps efter Högsta Domstolens beslut.

12 nya lagar att ha koll på efter årsskiftet

– Felet ska vara så pass stort att det påverkar marknadens prisbild på bostadsrätten, anser han och tillägger att domstolen kan ta hänsyn till andra aspekter.

– I ett annat fall med försäljning av bostadsrätt var köpeskillingen 14 miljoner kronor. Även här var det fel på badrummet och köparen krävde 500 000 kronor, det vill säga fya procent av priset. Men köparen fick rätt, eftersom badrummet var så mögelskadat att det inte gick att bo i lägenheten.

Den juridiska benämningen ”fel i bostadsrätt” går under köplagen, samma lag som gäller när man köper en cykel eller vilken vara som helst. Köparen köper en nyttjanderätt till en viss yta i bostadsrättsföreningen. Vid villaförsäljning gäller jordabalken, eftersom det är fast egendom.