Logga in

Fyra dog av legionella – nu åtalas vd:n

Publicerad
31 jan 2020, 11:21

Fyra av åtta insjuknade avled i legionellautbrottet. Nu åtalas vd:n för företaget som ansvarade för kontrollen av kyltornet som sprid smittan.

Det var hösten 2017 som nordvästra Stockholm drabbades av ett legionellautbrott. Åtta personer insjuknade och fyra av dem avled.

Legionella orsakade fyra dödsfall

Nu åtalas vd:n för företaget som ansvarade för kontrollen av det kyltorn på ett tak i Kista som spred bakterierna. Han åtalas för grovt miljöbrott, vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Vd:n förnekar brott, skriver Dagens Nyheter, DN.

Efter utbrottet – Så ska kyltornen legionellasäkras

Åtalet omfattar två av dödsfallen och två av de personer som insjuknat, men överlevt. Det är inte helt bevisat att de övriga fallen orsakades av samma legionellabakterier. Enligt DN är åtalet är i princip unikt då brottet grovt miljöbrott kombineras med vållande till kroppsskada och vållande till annans död. Fängelse ingår i straffskalan.

– Jag vill hävda att den nu åtalade var anlitad som entreprenör med speciella kunskaper. Hans uppgift var att kontrollera kyltornets status – särskilt med bäring på risken för tillväxt av legionellabakterier. Det är dessutom ett känt problem. Han har åsidosatt uppdraget, trots att han var medveten om risken, säger kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin, till DN.

Risk för legionella i varmvattenberedare

Vd:n för företaget hade skrivit avtal med fastighetsägaren om att se till att det inte skedde någon tillväxt av bakterien i kyltornet. Av mejlkonversationer som ingår i förundersökningen framgår att mannen också var medveten om att bakteriehalterna var förhöjda redan i mars 2017.