Logga in

Fem gånger dyrare vatten i Ockelbo än i Solna

Publicerad
29 okt 2019, 10:27

Kostnaden för vatten varierar stort bland Sveriges kommuner. I den dyraste kommunen, Ockelbo, kostar det fem gånger mer än i den billigaste, Solna. Det visar Nils Holgersson-gruppens kartläggning av VA-priser.

Ockelboborna betalar över 8 200 kronor för vatten och avlopp (VA) om året. I Solna är kostnaden är drygt 1 640 kronor per år.

Hans Dahlin. Foto: Sveriges Allmännytta– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin, ordförande Nils Holgersson-gruppen, i ett pressmeddelande.

Enligt Nils Holgersson-gruppen är VA-kostnaden generellt högst i kust- och glesbygdskommuner som Strömstad, Tjörn, Norrtälje och Nordanstig. Lägst är den i tätbebyggda kommuner som Stockholm, Huddinge och Västerås.

”Tidigare har Sveriges kommuner i princip haft monopol på avlopp”

Även prisutvecklingen varierar stort över landet. Rapporten visar att 26 kommuner har höjt taxan med 10 procent eller mer det senaste året.

– Vi måste komma bort från ryckigheten i prissättningen. Det behövs en förutsägbarhet från år till år och eventuella höjningar bör göras över tid. En vattenräkning som plötsligt skenar kan bli en rejäl smäll för den enskilda plånboken, säger Hans Dahlin.

Medelpriset för VA har ökat med 2,9 procent mellan 2018 och 2019. Sedan 2014 har det ökat med 14,1 procent, samtidigt har den allmänna prisutvecklingen endast har legat på 6,1 procent.

Årets rapport visar även att 89 kommuner lämnat taxan oförändrad samt att 16 kommuner sänkt taxan.

Vem stoppar de olagliga avloppen?

Klimatförändringarna kommer att föra med sig både fler skyfall med översvämningar och fler fall av akut vattenbrist framöver. Det ställer stora krav på en modernisering och klimatanpassning av Sveriges VA-nät – vilket sannolikt kommer innebära höjda avgifter för hushållen framöver.

Sedan år 1996 ger Nils Holgersson-gruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I rapporten ”förflyttas” en bostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.

Gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. Jämförelsen av VA-priserna i denna delrapport bygger på Svenskt Vattens taxestatistik för 2018.