Logga in

Fem frågor du ska besvara i ansökningsbrevet

Publicerad
13 sep 2019, 07:00

”Många kvalificerade kommer inte ens till en intervju eftersom de berättar fel saker om sig själva”.

– Många kvalificerade kommer inte ens till en intervju eftersom de berättar fel saker om sig själva, säger karriärexperten Charlotte Hågård.

Med några smarta knep får du ditt personliga brev att sticka ut i mängden. Charlotte Hågård har 25 års erfarenhet av rekrytering. Hon menar att ett vanligt misstag är att det personliga brevet saknar struktur.

– Du behöver ha en intresseväckande rubrik, en introduktion, en huvudtext och en avslutning. Och våga skriva tidigt i brevet varför du är intresserad av jobbet, säger Charlotte Hågård.

”Många lägger upp meritförteckningen helt fel”

Precis som vid anställningsintervjun är det första intrycket viktigt. Det är inledningen som avgör om resten av brevet blir läst. För att väcka intresse tidigt rekommenderar Charlotte Hågård något som hon kallar för kraftintryckstekniken.

Tekniken går ut på att gå rakt på sak och skippa information som är onödig. Berätta istället direkt vad just du tar med dig till tjänsten.

– Skriv inte ”jag söker tjänsten som installatör…” Det förstår arbetsgivaren ändå. Skriv istället: ”Fem års erfarenhet av VVS-installation på byggarbetsplatser runt om i Östergötland har gett mig intresse av att söka den utannonserade tjänsten”, säger Charlotte Hågård.

Kritik mot cv-lös rekrytering

Ett annat vanligt misstag är att det personliga brevet inte är skräddarsytt för den utannonserade tjänsten.

Medan ett cv ger en bild av dina kvalifikationer är brevet är en skräddarsydd presentation om varför just du passar för jobbet. Ett cv kan se ganska lika ut men ett personligt brev måste vara unikt för varje tjänst man söker.

För att anpassa brevet till den sökta tjänsten har Charlotte Hågård ett knep.

– Ta ett papper och dra ett streck i mitten. I den ena kolumnen skriver du ned vad företaget söker. I den andra kolumnen skriver du vilka erfarenheter och färdigheter du har som matchar den sökta profilen. Det är ett enkelt sätt att se till så att man håller sig till saken.

Så många fler vill bli VVS-montörer

Tips från coachen
Tänk igenom svar på frågorna nedan innan du börjar skriva brevet. Det underlättar skrivandet och hjälper till att hålla brevet relevant för den sökta tjänsten.
● Varför vill jag ha jobbet?
● Varför är jag intresserad av företaget och det här jobbet?
● Vilka problem, behov eller utmaningar kan jag lösa för just den här arbetsgivaren?
● Varför skall man anställa just mig, vad gör mig unik?
● Vad kan jag tillföra för värde genom mina erfarenheter i arbetet och i livet?