Logga in

”Tjänar du inte pengar nu, kommer du aldrig att göra det.”

Publicerad
22 maj 2019, 10:16

Ett av tre nytillskott i Bad & Värme är bohuslänska Jonas Rör. Vi ringde upp grundaren Jonas Gustafsson, som förklarade företagets goda lönsamhet.

Jonas Rör i Kungshamn omsatte drygt 14 miljoner kronor det brutna räkenskapsåret 2017/2018.

Varför går ni med i Bad & Värme?
– Det enskilt viktigaste anledningen är inköpsavtalen, som gör att både jag och i slutänden våra kunder får bättre priser. Tillsammans blir man mer konkurrenskraftig mot grossister än som enskild, säger Jonas Gustafsson, vd och ägare.

Tunga avhopp från Comfort 

Jonas Rör startade för tio år sedan och drevs under det första året som enskild firma.

– Jag har varit rörmokare i hela mitt yrkesliv, innan jag startade eget var jag anställd.

Jonas Gustafsson kommer ursprungligen från Västerås och det var kärleken som förde honom till bohuslänska Kungshamn i Sotenäs kommun. 

I familjeföretaget Jonas Rör står Jonas Gustafsson för VVS-kunskapen och hans fru Anna är ekonomiansvarig. Företaget består i dag dessutom av fem montörer.

Jonas Gustafsson har inga större tillväxtplaner.

– En idealisk storlek för oss vore en eller två montörer till, men det är väldigt svårt att få tag i utbildade montörer. Med ett par till skulle jag få en drägligare tillvaro och slippa montera hela dagarna och sitta på kontoret på kvällarna. Det håller inte i längden när man närmar sig 50 år, säger Jonas Gustafsson.

– Jag har jagat folk av och till i flera år, men inte lyckats få tag på någon. Sotenäs ligger lite illa till. Det är få som pendla hit ut till oss och tyvärr inga ungdomar som utbildar sig.

Det geografiska verksamhetsområdet är hemkommunen och så lär det förbli, tror Jonas Gustafsson

– Vi vill hålla det familjärt, både för kundernas och våra anställdas skull. Det ska vara lätt att få tag på oss och det ska vara samma montörer som kommer varje gång. Vår affärsidé bygger till stor del på att ge kunden den tryggheten.

Familjeföretaget Wiiks Rör blev Årets VVS-Foretag – ”Vi är inte billigast, men vi levererar.” 

Vinstmarginalen var drygt 13 procent det senaste räkenskapsåret.

Vad är förklaringen till den goda lönsamheten?
– Vi försöker komma när vi har sagt och kunden köper inte bara en rörmokare utan en tjänst och med den vår kunskap. Vi är definitivt inte billigast, men det går att lita på oss. Om du inte tjänar pengar nu med tanke på den goda konjunkturen, kommer du nog aldrig att göra det. Det behövs för ett långsiktigt företagande.

Bad & Värme har tidigare haft representation i Kungshamn genom Forsströms Rör, en del av Tolfsgruppen, som gick ur kedjan i november 2016. Forsströms Rör ingår i dag i Monterra.

Ny konkurs för Tolf – Butiken i Alingsås avvecklas

Ny medlem i Bad & Värme är även Din Lokala Hjälpreda i Lidingö som har en bred verksamhet inom renovering, bland annat av badrum och kök. Förutom byggtjänster ingår även VVS- och elinstallationer. Lidingöföretaget omsätter cirka 23 miljoner kronor och har 15 anställda.

Den tredje nya medlemmen är ett nystartat bolag, Engléns VVS, som tagit över installationsdelen av Engléns Rör i Hedemora, en tidigare medlem i kedjan. Bakom det nya bolaget står Bad & Värme-veteranen Bo Lindbom, som förut drivit rörfirma i Bålsta.

Bad & Värme har nu 95 medlemsföretag och finns på 100 orter i Sverige, att jämföra med Comforts cirka 90 medlemmar och 160 orter.