Logga in

VVS-Forums Janne Fredriksson minns hur yrkeskarriären började på en rörbrygga

Publicerad
18 feb 2019, 06:00

KRÖNIKA: ”Jag har putsat ’skarv'”.

Som 15-åring i början av 1980-talet fick jag sommarjobb på ett stort industrirörföretag. Den sommaren hade företaget en entreprenad på Korsnäs pappersbruk i Gävle.

Vibrerande verktyg farligast på bygget

Verkmästaren (arbetsledaren) kliade sig i huvudet och funderade vad han skulle hitta på åt mig utan att jag gjorde alltför stor skada. Det bästa var nog att låta mig följa med en erfaren svetsare, han skulle nog kunna lösa det.

Sagt och gjort, jag letade upp denne svetsare: En skåning i medelåldern (urgammal tyckte jag!) som absolut hade jobb åt mig. Han hade svetsat ihop en ansenlig sträcka rör av syrafast stål på en rörbrygga men inte putsat ”skarvarna”. Det skulle bli min uppgift.

Han visade mig hastigt hur det gick till, drog några skämt om Skånes överlägsenhet och gav mig sedan skyddsglasögon, en borrmaskin, en hög med putstrissor och ett par skarvsladdar.

Säkerheten stressas bort

Jag skred ambitiöst till verket och kröp omkring på den trånga rörbryggan. Det kändes som det var miltals med rörledningar, jag skulle aldrig någonsin bli klar. Det blev korta raster och jag såg knappast till min skånske uppdragsgivare. Han hade dragit sin svetsutrustning vidare långt bort i andra änden av ledningen.

Slutligen, efter sådär en vecka, nådde jag äntligen målet och kom ikapp honom. Jag anmälde mig för nya uppdrag. Han såg ut som ett stort frågetecken. Till min stora besvikelse kände han inte igen mig, han hade glömt bort mig!

Verktygssymbolen som gått ur tiden

Jag började senare som lärling på företaget och blev så småningom utbildad industrirörmontör och rörsvetsare. Skåningen blev en god vän och vi hade mycket roligt tillsammans. Han gillade verkligen historien om hur han glömde bort den där trådsmala spolingen med det rufsiga håret som putsade ”skarv”.

”Skarv” betyder egentligen fog. Inom industri är miljön aggressiv och svetsoxiderna på rostfritt och syrafast stål måste tas bort för att återställa korrosionsskyddet. Ett sätt är att putsa eller polera bort dem.

Tidigare gjordes det med frätande betpasta, vatten och stålborste. Jag har gjort även det och tro mig – det är värre än att putsa.