Logga in

Stor ökning av polska byggjobbare

Publicerad
14 feb 2019, 09:31

Antalet utstationerade arbetstagare ökade kraftigt inom byggbranschen i fjol. De flesta kom från Polen.

Under fjolåret registrerades 106 799 utstationerade arbetstagare i Sverige, att jämföra med 72 552 året innan. Det visar en helårsrapport från Arbetsmiljöverket.

Liksom tidigare är Polen det land som bidrar med flest personer. Drygt 43 procent av alla utstationerade arbetstagare kommer därifrån, motsvarande 46 396 personer. Det innebär en ökning med 74 procent jämfört med år 2017. På delad andraplats kom Lettland och Litauen med drygt 7 300 arbetstagare vardera.

Så mycket mer skulle du tjäna i Norge

Av de 106 799 personerna hade majoriteten, drygt 66 procent uppdrag inom byggbranschen.

– Sex av tio utstationerade jobbar i byggsektorn och förklaringen till ökningen är troligen den starka byggkonjunkturen, säger Arne Alfredsson på Arbetsmiljöverket i ett uttalande.

Polska byggjobbare ökar kraftigt

En utstationerad arbetstagare är en person som vanligen arbetar i ett visst land men som skickas till ett annat land av sin arbetsgivare för att arbeta där under en begränsad tid. Fjolårets ökning är den hittills största sedan Arbetsmiljöverkets nationella utstationeringsregister infördes för snart sex år sedan.

Dömda för stölder ur hantverksbilar

– Trenden från föregående år håller i sig, när det gäller vanligast förekommande länder och branscher. Efter sex år med registret kan vi se att antalet anmälningar ökat stadigt och rejält. Men om det är anmälningsbenägenheten som ökat eller en faktisk ökning av utstationerade är svårt att säga, säger Arne Alfredsson.