Logga in

Nekades rotavdrag – skickade räkningen vidare

Publicerad
12 dec 2018, 09:44

Skatteverket godkände inte rotavdraget på 22 000 kronor. Då skickade byggföretaget en extra faktura till kunden – men fick bakläxa.

I augusti 2016 anlitade villaägarna, ett par i 30-årsåldern, M&G Byggservice för en badrumsrenovering i deras villa utanför Stockholm. De betalade 135 000 kronor för renoveringen.

Företaget hade dragit av rotavdraget från arbetskostnaden på den ursprungliga fakturan. Men Skatteverket godkände inte avdraget, eftersom företaget tagit med kostnader som inte är berättigade till rotavdrag.

Läs mer: Så bör rotavdraget höjas

I februari 2018 skickade M&G Byggservice nya fakturor på närmare 22 000 kronor, som kunden betalade för att undvika att hamna hos Kronofogden. Villaägarna menade att de aldrig fick aldrig veta vad de nya fakturorna avsåg.

Därför anmälde de företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och krävde tillbaka samma belopp, närmare 22 000 kronor, av företaget.

Men M&G Byggservice motsatte sig kravet och menade att det framgår tydligt av fakturorna att de avser nekat rotavdrag.

– Vi tänker följa ARN:s rekommendation och betala tillbaka. Men just nu väntar vi på en ansökan hos Skatteverket där ett annat företag är involverat i samma situation. Det kanske finns en chans att Skatteverket ändrar sig, säger Mauricio Figueroa, projektledare på M&G Business Group HB, som står bakom M&G Byggservice.

Företaget menade också att eftersom villaägarna betalat fakturorna utan att bestrida dem så har de därför accepterat betalningsansvaret.

Läs mer: Misstänkt miljonfusk med rotavdrag

Men ARN gick på villaägarnas linje och pekade på att det inte finns någon reservation för det fall att rotavdrag inte skulle beviljas. Nämnden pekade också på att villaägarna ifrågasatt fakturorna dagen efter att de fått dem.

”Kunden har haft rätt att förvänta sig att inte behöva betala mer än det pris efter rotavdrag som framgått av avtalet mellan parterna”, menade ARN och förtydligade:

”Nämnden anser vidare att det inte heller är oskäligt att bolaget, utan uttrycklig avtalsreglering mellan parterna, ska stå risken för att rotavdrag inte har beviljats, detta särskilt när det uteblivna avdraget inte har visats bero på anmälaren.”

Läs mer: Fast pris gav problem med rotavdrag

ARN rekommenderar M&G Byggservice att betalat tillbaka närmare 22 000 kronor till villaägarna.