Logga in

Äntligen! Vinnare med livsviktigt ämne

Publicerad
6 dec 2018, 09:56

Det blev som bekant inget Nobelpris i litteratur i år. Men i byggbranschen finns två prisade författare.

Vinnaren i Årets Bok 2018 är ”Beteendebaserad säkerhet. Handbok för byggbranschen”. Boken handlar om att identifiera säkra beteenden och förbättra arbetssätt i en bransch som har de mest skadedrabbade yrkesgrupperna på arbetsmarknaden.

Enligt utgivaren Svensk Byggtjänst ska ”Beteendebaserad säkerhet” bidra till att skapa rätt förutsättningar genom att förstärka säkra beteenden i varje arbetsmoment. Detta för att skapa säkrare arbetskultur som leder till en olycksfri byggarbetsplats.

Läs mer: Det har VVS-montörer och finansanalytiker gemensamt

Juryns motivering lyder:

”En pedagogiskt upplagd bok som reder ut varför vi gör som vi gör och hur vi borde tänka vad gäller säkerhet. I en ingenjörsdriven bransch styrd av ekonomi och hårda fakta, ger boken ett nytt och vidare perspektiv med fokus på förändring av beteenden och kultur.

Den ger oss en vetenskapligt baserad metod för att se och förstå hur vi kan göra skillnad i praktiken på varje byggarbetsplats. Beteendebaserad säkerhet kommer att få betydelse – i en fråga som gäller liv och död.”

Boken består av en teoretisk och en praktisk del. Den teoretiska delen beskriver de teorier och metoder som kommer från det beteendeanalytiska forskningsområdet inom psykologin.

Den praktiska delen behandlar beteendebaserad säkerhet genom den svenska SAFE-modellens fyra steg. Det är en användarvänlig metod för att kontinuerligt skapa bättre förutsättningar att arbeta säkert och förstärka säkert agerande. Tillhörande mallar finns som bilagor i boken.

Författare är Erik Matton och Fredrik Rosengren.

Läs mer: Säkerheten stressas bort

Priset ”Årets bok” tilldelas någon av de titlar som ges ut av Svensk Byggtjänst. I årets jury deltog Matilda Stannow, projektledare på Stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad, Johan Martinsson, branschchef på Installatörsföretagen, samt Thomas Lundgren, produktområdeschef på Svensk Byggtjänst.