Logga in

Nytt bostadsområde utan VA – avloppet rann ut i viken

Publicerad
15 nov 2018, 10:00

Avloppsvatten spolades rakt ut i vattnet vid Pålsundsstrand i Vaxholm i våras. Nu pågår det rättsliga efterspelet.

Orsaken till avloppsläckaget i Vaxholm var den pumpstation som bostadsutvecklaren Småa satt upp för avloppsvattnet från 16 nya parhus.

Pumpstationen har inte godkänts av det kommunala bolaget Roslagsvatten. Slutbesiktning ska, enligt Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor, ske den 30 november.

Därför är stationen ännu inte påkopplad på det allmänna VA-nätet och måste tömmas med tankbil.

Det innebär att parhusen, som såldes för 5,9–9,1 miljoner kronor, inte är kopplade till det allmänna VA-nätet.

Läs mer: Generalstopp i avloppet

Hur mycket avloppsvatten som läckt ut under utsläppet, som inträffade omkring bara några kilometer från centrala Vaxholm, är oklart, men det kan röra sig om 144 000 liter avloppsvatten i månaden.

– När Småa kan redovisa att den är byggd enligt vår standard och fungerar som den ska, vilket den bevisligen inte gör i dagsläget, kopplas den in på det befintliga avloppsnätet och tas över av oss, säger Maria von Scherling, planerings- och projekteringschef på Roslagsvatten, till tidningen Skärgården.

Hon tillägger att samtidigt som pumpstationen svämmade över blev det stopp i en avloppsledning,

– Vi vet att vårt VA-stopp var en av orsakerna till att det hände och vi har vidtagit åtgärder för att detta inte ska ske igen.

Läs mer: Rekordstor fettklump bakom stopp i avlopp

Fram till slutbesiktning är Småa ansvarig för driften av pumpstationen och skyldig att se till att den blir tömd av en tankbil vid behov.

– Förutom att tömningen inte gjorts som den skulle, var det även ett stopp som orsakade utsläppet. Vi kommer att säkerställa att det inte sker igen och se över vårt utlopp till pumpstationen. Planen är att allting snart ska vara klart för ett överlämnande, säger Ann-Sofie Kämpe, projektledare på Småa, till tidningen Skärgården.

Det är oklart hur stora mängder avloppsvatten det rör sig om, men stranden där avloppsvattnet spolats ut har sanerats.

Läs mer: Tvärstopp i relinat avlopp

Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd som är ansvarig för tillsynen har lämnat in en åtalsanmälan mot Småa för brott mot miljöbalken.

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om miljöbrott.

– Jag har gett polisen direktiv om att olika personer ska höras, säger Charlotta Tammer, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten som leder förundersökningen, till VVS-Forum.

Att den icke godkända pumpstationen för avlopp fortfarande finns kvar är en sak för kommunen att åtgärda, menar kammaråklagaren.

– Jag har inte befogenhet att gå in och stoppa något, säger Charlotta Tammer, som i dagsläget inte kan säga om hon kommer väcka åtal mot Småa.

– Eftersom det handlar om ett bolag kan företagsbot eller strafföreläggande med företagsbot anses gälla. Nästa år kommer jag ta ställning till om det blir en lagföring eller inte.