Logga in

”Energikassetten rökfyllde hela lägenheten”

Publicerad
8 okt 2018, 14:25

När bostadsrättshavaren eldade i den nyinstallerade energikassetten blev lägenheten fylld med rök. Nu lastas företaget för problemen.

Hösten 2016 beställde den 42-åriga bostadsrättshavaren i Stockholm en insats till eldstaden, en så kallad energikassett, från företaget Spisdoktorn Brasvärme i Täby för drygt 25 200 kronor, inklusive installation.

Men varje gång hon eldade i energikassetten fylldes lägenheten av rök. Eftersom Spisdoktorn motsatte sig kravet på hävning av köpet, med hänvisning till att kassetten var måttanpassad, anmälde 42-åringen saken till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Läs mer: Han vann mot byggvaruhusjätten

– Röken slog in när jag öppnade luckan och det luktade sedan rök i flera dagar efter eldningen, förklarade 42-åringen för nämnden och beskrev sig själv som en van eldare.

Hon har bara använt torr, inte för grovt kluven ved och värmt upp rökkanalen genom att elda upp en tidning samt att tända brasan högt i vedhögen.

Men Lena Styfberg, ägare till Spisdoktorn, menar att det inte stämmer.

– Jag har själv varit på plats och eldat med torr ved och då rök det inte in, säger hon till VVS-Forum och tillägger att det är ett ”väldigt konstigt beslut från ARN”.

– Snart vågar man inte sälja någonting, utan att skriva 50 klausuler på saker som eventuellt kan hända. Det är rena rama lotteriet. Vi har ju rekommenderat kunden att antingen köpa en standardkassett eller en rökgasfläkt till självkostnadspris, säger Lena Styfberg.

Läs mer: Underkänt badrum blev dyr affär för installatör

Innebär det att du sålde en energikassett som du visste inte skulle fungera?

– Nej, det kan man aldrig veta på förhand. Men jag sa att det är möjligt att det inte fungerar. Det kan alltid bli problem med en större kassett, säger hon och tillägger att hon haft samma diskussion tidigare med ARN och då fått rätt.

Efter en besiktning påpekade sotaren att vinkeln på rökkanalen var för stor. Detta åtgärdades I februari 2017, men när 42-åringen sedan eldade fylldes lägenheten på nytt med rök.

I mars samma år var det dags för obligatorisk ventilationskontroll (OVK), ventilationen i lägenheten godkändes utan anmärkningar. I maj 2017 undersökte ytterligare en sotare kassetten.

Spisdoktorn bad en sotare från ett annat företag att titta på problemet kring eventuellt undertryck. Sotaren konstaterade att det inte var något fel på trycket i lägenheten, men även när sotaren proveldade fylldes lägenheten med rök.

Läs mer: Fick betala dubbelt för elfel i varmvattenberedaren

42-åringen påpekade att hon inte fått någon information om att det krävdes en rökgasfläkt för att man skulle kunna använda energikassetten. Hon menade därför att företaget borde stå för den kostnaden.

ARN går på 42-åringens linje och rekommenderar Spisdoktorn Brasvärme häva avtalet om köp och installation av energikassetten och återbetala 25 283 kronor till bostadsrättshavaren. Spisdoktorn ska dessutom montera ner, och ta tillbaka, energikassetten utan kostnad, enligt nämndens rekommendation.

Lena Styfberg har ännu inte tagit ställning till om företaget ska följa ARN:s rekommendation.