Logga in

Ex-ministern om valets vikt för byggarna

Publicerad
30 aug 2018, 09:45

Tidigare infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd har bytt sida. Nu ska hon som vd för Sveriges Byggindustrier påverka politiken. Men hur då?

Hon avslutade en lång politisk karriär med fyra år som infrastrukturminister. Som vd för Sveriges Byggindustrier ska Catharina Elmsäter-Svärd påverka politiken. Men vilka är byggbranschens viktigaste valfrågor? VVS-Forums chefredaktör Fredrik Karlsson ställde frågorna vid en intervju.

Trivs du med att vara tillbaka i den politiska hetluften här i Almedalen?
– Ja, det är 20:e gången i rad som jag är här. Jag gillar när olika världar möts och det är många kända ansikten här.
 
Vad är din viktigaste uppgift här inför valet?
– Att ge insikt så att fler förstår vad Sverige behöver för att växa och må bra. Hur jobb skapas och varför infrastruktur behövs. Vi behöver sätta det sambandet.

Du som vet – hur gör man för att påverka politiker?
– Det gäller att förstå att partier har egna tankar och visioner och se till att vår berättelse jackar i partiernas. Jag skulle kunna skriva talepunkter till alla ministrar, oavsett område och oavsett parti.
 
Vad är viktigast: dina kontakter eller din erfarenhet?
– Kontakterna är viktiga men utbytbara medan erfarenheten består. Det är viktigt att känna till hur beslutsprocessen ser ut för att kunna påverka.

Hur ser ditt lobbyarbete ut?
– Jag har bra medarbetare som är sakkunniga, sedan använder vi deras och mina kontakter för att få till möten med departement och riksdagens utskott. Jag har också hyfsat lätt för att få kontakt med generaldirektörer och förstår deras arena och befogenheter.

Vad är vanligaste misstaget andra gör när de lobbar?
– De får 30 minuter med ett statsråd och börjar prata om sin organisation, sen sista minuten kommer de till poängen. Gå istället direkt på problemet och visa på en lösning.

Vilka politiska frågor är viktigast för branschen?
– Sund konkurrens och då är det viktigt att myndigheterna får resurser så att de kan se till att lagar och regler efterlevs. Kompetensförsörjningen är också viktig, utbildningsresurserna får inte dras ner.

Någon annan fråga ni pratar med politikerna om?
– Ja, mycket om bostadsfrågan. Det viktigaste är att det inte skapas låsningar före valet för frågan är så bred, den handlar om hela det finansiella perspektivet. Vi har tagit fram en 10-punktslista med våra tankar.

Spelar det någon roll vilket parti som vinner valet?
– Ja, absolut. Det kan se lika ut vid en första anblick om man tittar på frågor om bostäder och infrastruktur men det kan vara väldigt olika i hur man ser på villkor för företagande.

Du representerade själv Moderaterna. Vilket parti…
– Jag kommer inte att svara på den frågan.

Du har snart varit i branschen i ett år. Vilka är dina främsta intryck?
– Jag slås av att det finns en stolthet över att vara i branschen och att det görs många bra saker.

Vilka frågor har du valt att jobba särskilt med?
– Att vi ska ha en bransch som är attraktiv, sund och säker och då handlar det om att vi ska ha ett attraktivt kollektivavtal, väl fungerande kompetensförsörjning, prioriterad säkerhet och sund konkurrens.

Du representerar byggarna men hur bra koll har du på installatörernas verklighet?
– Jag är gift med en elektriker! Jag har ju också ansvaret att hålla ihop arbetet i sektorn inom Svenskt Näringsliv och Installatörsföretagens vd Ola Månsson ringer mig ofta.

 

Catharina Elmsäter-Svärd. Foto: Ola HedinCatharina Elmsäter-Svärd

Ålder: 52.
Familj: Man och två vuxna barn: Viktor, 27 och Anna, 25.
Bor: Hus i Enhörna, Södertälje kommun.
Utbildning: Marknadsekonomi och försäljning vid RMI Berghs.
Karriär i korthet: Jobbat som hotellchef, sedan i olika roller inom politiken lokalt, regionalt och nationellt för Moderaterna, bland annat infrastrukturminister. Är ordförande i Södertälje SK.
Vad är det första du gör på morgonen? – Kollar mobilen.
Ditt senaste hemmafix? – Gjorde några hyllor i en utbyggnad till garaget. Var tvungen att testa en ny sticksåg.
Vad ligger på nattduks­bordet? – Bara mobilen. Böcker läser jag mest när jag åker tåg eller har semester. Då blir det en om dagen.
Dold talang? – Jag är en jäkel på snapsvisor men kan också sjunga sopranstämman till Mozarts requiem utantill.
Hur sportar du helst? – Jag gillar att gå men har tidigare varit aktiv basketspelare.