Logga in

VVS-företag inblandade i pengatvätt på NKS

Publicerad
5 jul 2018, 09:00

ALMEDALEN 2018 VVS-företag finns med i härvan med svarta pengar kring bygget av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS). Det bekräftar Stefan Lundberg, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten till VVS-Forum.

Det skandaldrabbade sjukhuset Nya Karolinska i Solna har kostat 14,5 miljarder kronor att färdigställa och produktionen har kantats av problem.

I april byttes hela styrelsen till sjukhuset ut, efter uppgifter om bland annat stora konsultnotor och bristande fakturaunderlag.

Läs mer: Avloppsläcka på NKS förstörde medicinskt material

Stefan Lundberg, Ekobrottsmyndigheten

– Där det finns pengar att tjäna finns det också kriminella. Inom byggbranschen är brottsligheten omfattande, konstaterade chefsåklagare Stefan Lundberg på ett seminarium i Almedalen på onsdagen med titeln ”Håller de kriminella på att ta över byggbranschen?”.

Arrangör var projektet Fair Play Bygg som finansieras av Byggnads region Stockholm–Gotland och Stockholms Byggmästareförening.

– I bygget av NKS var över 20 målvakter inblandade. Målvakterna hade tillsammans över 100 bankkonton där pengarna flödade. Vi har ofta problem att komma förbi målvakten och hitta den verkliga huvudmannen. De är duktiga på att gömma sig. Vårt mål är att komma högre upp i hierarkin, menade Stefan Lundberg.

– Det var en gigantisk pengatvätt som de sysslade med. Även VVS-företag var inblandade, sa han och tillade:

– Byggbranschen har alltid varit den bransch som vi har haft mest problem med.

Läs mer: Bakfall på NKS kostar miljoner

En orsak är byggbranschens långa underentreprenörkedjor. Man blandar in en mängd bolag som fungerar som fasadbolag där det finns ett antal olika målvakter med.

Fair Play Bygg tar emot tips om misstänkt fusk som de senare lämnar över till berörda myndigheter.

Förra året fick de in 141 tips, 55 av dem lämnades vidare till myndigheter. De flesta  handlar om byggföretag som använder svart arbetskraft.

Hittills i år har Fair Play Bygg fått in 101 tips, 42 har lämnats över till myndigheter och flera förundersökningar pågår hos Ekobrottsmyndigheten.