Logga in

Elektriker orsakade vattenskada

Publicerad
8 jun 2018, 10:29

En elektriker bytte inte gummitätning vid byte av värmekabel i en vattenledning, vilket fick till följd att vatten strömmade ut i villan. Det kostar huvudentreprenören, HSB, drygt 800 000 kronor.

En familj, som upplevde problem med frysningar i vattenledningarna i den nybyggda villan i norra Storstockholm, kontaktade byggherren HSB Produktion. HSB anlitade i sin tur en lokal elektriker för att åtgärda eventuella problem med värmekabeln.

Vintern 2010 bytte elektrikern ut värmekabeln i vattenledningen mot en ny, men bytte inte den gamla gummitätningen, som ska täta röret och hålla kabeln på plats i vattenledningen när mässingskopplingen dragits åt.

Men den gamla gummitätningen var av fel modell för den nya värmekabeln och dessutom deformerad av den tidigare användningen.

På våren ringde familjen till elektrikern eftersom vätska sipprade ut vid värmekabelns anslutning och kabeln hade förskjutits ur sitt läge. De fick då uppmaningen att dra åt kopplingen ytterligare något.

Hösten 2010 hände det som inte fick hända. Värmekabeln sköts ut varpå vattnet strömmade fritt ut i villan och orsakade omfattande skador.

I ett så kallat regressärende i Stockholms tingsrätt krävde familjen försäkringsbolag Moderna Försäkringar tillbaka det man betalat ut till familjen från HSB Produktion, som elektrikern räknas som underentreprenör till.

Försäkringsbolaget dömde ut elektrikerns arbete som inte fackmässigt, ”eftersom återanvändandet av gummitätningen avviker från vad som kan förväntas om en fackman utför arbetet”.

”Arbetet borde ha utförts av en rörmokare.”

Besiktningsmannen

”Arbetet borde ha utförts av en rörmokare”, påpekade den besiktningsman som Moderna Försäkringar anlitat för rätten.

”Det är fel beslut att använda en gammal gummitätning eftersom tätningen då har dragits åt och komprimerats tidigare, vilket innebär att tätningen förlorar sin funktion. I det här fallet är det dessutom fråga om montering av en värmekabel av annat fabrikat med en annan sorts gummitätning än den gamla tätningen, som dessutom var komprimerad och fnasig. Vid användning av en tätning av annat fabrikat än kabeltillverkarens gäller inte heller några garantier från tillverkaren”, konstaterade besiktningsmannen.

Men elektrikern, som har arbetat som elinstallatör sedan 1974, höll inte med och hävdade att gummit i gummitätningen är åldersbeständigt och att det därför går bra att återanvända tätningen.

”En gummitätning återfår sin ursprungliga form när den inte längre är under kompression. Jag kontrollerade gummitätningen och det såg inte ut att vara något fel på den då. Som jag minns det hade tätningen bara suttit på plats i ett år när jag utförde arbetet, så det var rätt beslut att inte byta gummitätningen”, framförde elektrikern i rätten.

Tingsrätten gick helt på försäkringsbolagets och besiktningsmannens linje och konstaterade att gummitätningen bevisligen inte har fyllt sin funktion, att hålla fast värmekabeln i vattenledningen.

HSB Produktion döms att betala totalt drygt 800 000 kronor till Moderna Försäkringar.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft och kan överklagas till och med den 19 juni 2018.